Bracht Oekraïne opnieuw een Russisch oorlogsschip tot zinken?

Momenteel nog onbevestigde geruchten gaan de ronde dat Oekraïne opnieuw een Russisch schip ernstige schade kon toebrengen, en misschien zelfs tot zinken bracht. De Admiral Makarov, een fregat uit de Admiral Grigorovich-klasse zou zijn geraakt door een Neptune-antischeepsraket.

Over het mogelijk neerhalen van de Admiral Makarov zijn momenteel weinig details bekend. Volgens Dumskaya.net voer het schip rond in de omgeving van Slangeneiland, waar aan het begin van de Russische invasie enkele oorlogsbodems het 7 hectare grote eilandje bestormden en de 12 Oekraïense soldaten gevangen nam. Er zou nu brand zijn aan boord, en reddingsschepen werden al opgeroepen.

Aanval bevestigd?

Ook EuroWeekly News, de grootste Engelstalige krant in Spanje, bericht over de aanval. Op websites die schepen traceren, werd ook opgemerkt dat de Spk-46150, een Russische drijvende kraan die wordt ingezet voor het slepen en bergen van schepen, uit de haven van Sevastopol voer, onderweg richting Slangeneiland. Boven de Zwarte Zee cirkelen Russische verkenningsvliegtuigen. Ook een Amerikaanse Forte11-verkenningsdrone zou boven het gebied rondzweven.

Ondertussen deelde ook Liveuamap, een website waarop de laatste militaire ontwikkelingen in en rond Oekraïne worden gebundeld, het nieuws van de aanval. Ook Oleksej Honcharenko, een parlementslid in Oekraïne, zou de aanval bevestigd hebben.

Moraal onder nul

De Admiral Makarov is met zijn 124 meter beduidend kleiner dan de 186 meter lange Moskva, de Russische kruiser die het Oekraïense leger op 13 april neerknalde met twee Neptune-raketten. Toch behoort het tot de grootste actieve oorlogsschepen in de Russische Zwarte-Zeevloot.

Het tot zinken brengen van alweer een grote Russische oorlogsbodem, moet het moraal onder de Russische soldaten ondertussen bijna onder nul duwen. Het schip werd pas in 2017 in dienst genomen door de Russische marine, en is (of was?) daarmee een van de modernste oorlogsschepen van de Russen. Met in totaal 32 verticale lanceerbuizen aan boord, van waaruit zware raketten zoals Kalibr’s kunnen worden afgevuurd, heeft het schip ook een significante bijdrage aan de luchtaanvallen op Oekraïne.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20