Bpost geschorst op de beurs: lot CEO Dirk Tirez lijkt bezegeld

De handel in het aandeel Bpost is sinds halfeen geschorst nadat Business AM uitbracht dat CEO Dirk Tirez snel moet opstappen. Het is nu wachten op duidelijkheid van het bedrijf zelf.

In het nieuws: Kort na publicatie van het nieuws besliste Bpost om bij beurstoezichthouder FSMA de schorsing van de beurshandel aan te vragen.

  • Sinds 12.28 ligt de handel stil, in afwachting van een persbericht.
  • Een schorsing is gebruikelijk als er aanwijzingen zijn dat niet alle marktdeelnemers over dezelfde informatie kunnen beschikken.

Mogelijk op komst:

  • Het is nu uitkijken of de raad van bestuur de definitieve exit van Tirez, en mogelijk enkele andere topmanagers, gaat bekrachtigen en officieel aankondigt. Hij was eerder al op een zijspoor gezet.
  • Een mogelijkheid is dat de beurshandel niet meer herneemt vandaag, zodat de markt het hele weekend heeft om nieuws vanuit Bpost te verteren.

Neveneffect: De beurskoers van concurrent PostNL ging in een eerste reactie opvallend hoger. Slecht nieuws voor Bpost kan immers goed nieuws voor PostNL zijn.

De politieke gevolgen:

  • Het is ook afwachten of de federale regering gaat reageren. De meerderheid van Bpost is in handen van de Belgische staat. Voogdijminister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) pleitte eerder voor zo snel mogelijke duidelijkheid.
  • Kamerlid Michael Freilich, de specialist van N-VA, vraagt een dringende hoorzitting in de Kamer met Audrey Hanard, de voorzitster van de raad van bestuur. Zij is van PS-signatuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20