De overheid betaalde jarenlang te veel aan Bpost voor sommige diensten. Het bedrijf bevestigt vrijdag nabeurs dat het bedrijf voor drie overheidscontracten te veel heeft aangerekend, “door wanpraktijken van een beperkt aantal personen”. Het bedrijf houdt er rekening mee dat het 75 miljoen euro moet terugbetalen aan de federale overheid na de “overcompensatie” van de voorbije jaren.
In het nieuws: Bpost heeft de zogeheten compliance reviews afgerond die de malversaties rond drie overheidsopdrachten in kaart moest brengen. Het gaat om drie taken in opdracht van de overheid, via de beheersovereenkomsten:
- de levering/schrapping van de nummerplaten
- het beheer van de zogeheten 679-bankrekeningen
- de verwerking van verkeersboetes
Ter herinnering: Die onderzoeken kwamen er in navolging van de doorlichting van het veelbesproken krantencontract, waarbij ex-CEO Dirk Tirez in nauwe schoentjes kwam en uiteindelijk moest opstappen. Bpost is daarna vrijwillig gestart met het doorlichten van andere aanbestedingen en overheidsopdrachten.
“Onaanvaardbare wanpraktijken”
Letterlijk: “De compliance reviews brengen wanpraktijken aan het licht waarbij een beperkt aantal personen binnen en buiten de onderneming gehandeld hebben in strijd met de vigerende regelgeving, zonder adequate controle”, zegt Bpost in een mededeling.
- “Sommige praktijken die we vastgesteld hebben, zijn compleet onaanvaardbaar”, voegde voorzitter Audrey Hanard daaraan in een mondelinge toelichting toe.
- De ontdekking van de malversaties heeft volgens Bpost geleid tot het ontslag van 8 medewerkers, “op alle niveaus”. Hanard verwees in bedekte termen onder meer naar Tirez.
Tussen de regels door: Bpost doet uitschijnen dat de kosten voor die overheidsopdrachten opgeblazen werden, waardoor de overheid jarenlang meer betaalde dan wat fair was. Dat was bij de verkeersboetes mogelijk omdat de vergoedingen via geheime “uitdiepingsovereenkomsten” tussen Bpost en de Belgische Staat geregeld werden.
De financiële impact:
- “Op basis van juridische en economische analyses voorziet de onderneming een provisie van 75 miljoen euro”, zegt het bedrijf. “Maar het precieze bedrag hangt ook af van de positie van de tegenpartij, de overheid”, voegen de Bpost-toplui eraan toe.
- Dat is nog niet alles, want voor het jaar 2023 herzag Bpost de prijzen voor die diensten neerwaarts. Hierdoor er een bijkomende negatieve impact van 10 miljoen euro.
- De totale negatieve dreun wordt door het bedrijf dus voorlopig ingeschat op 85 miljoen euro.
- In een eerdere raming was er sprake van een negatieve impact van 25 tot 50 miljoen euro voor 2023, maar was er nog geen schatting voor de eerdere jaren.
Een fragment uit de presentatie van Bpost:

Wat zegt Europa?
Om naar uit te kijken: Het is nu afwachten of de Belgische staat het eens is met de berekening, en ook de Europese Commissie zal nog haar zegje moeten doen, aangezien er mogelijk sprake was van illegale staatssteun aan Bpost.
- “De door Bpost ontvangen compensatie zou gedeeltelijk kunnen beschouwd worden als onwettige staatssteun”, zegt het bedrijf zelf over de verkeersboetes en de 679-rekeningen.
- Er zijn drie verschillende FOD’s (federale overheidsdiensten) betrokken: Mobiliteit (nummerplaten), Financiën (679) en Justitie (verkeersboetes).
Pikant detail: De overheid is voor 51 procent ook de meerderheidsaandeelhouder van Bpost. Interim-CEO Philippe Dartienne acht het, gezien de juridische complexiteit van de dossiers, onwaarschijnlijk dat daar nog dit jaar duidelijkheid over komt.
? De historiek van de strubbelingen bij Bpost wordt beschreven in het boek Bpost Hold-up. (ddw)