Ineos Antwerpen en BP Geel worden zusterbedrijven, na de overname van BP’s petrochemie-activiteiten door de groep Ineos van Jim Ratcliffe. De Britse miljardair wordt zo een nog belangrijkere ‘decision maker’ voor de Vlaamse chemie-industrie.
Volgens Ineos-oprichter en -voorzitter Jim Ratcliffe ‘versterkt de overname van de activiteiten van BP de positie van Ineos in de wereldwijde petrochemie en creëert ze veel potentieel voor de uitbreiding van en integratie met onze bestaande activiteiten’.
Olie- en gasmultinational BP (British Petroleum), die net als Ineos zijn hoofdzetel in het VK heeft, wil via de verkoop zijn balans versterken na een miljardenverlies in het eerste kwartaal. Het maakt ook deel uit van een strategie van de nieuwe CEO om een meer gestroomlijnd bedrijf te worden dat minder investeert in fossiele brandstoffen.
De deal moet nog worden goedgekeurd door de Britse toezichthouder, maar BP denkt de transactie nog voor het einde van dit jaar te kunnen afronden. De transactiesom wordt door Ineos in delen voldaan, te beginnen met een voorschot van 400 miljoen dollar. Het grootste deel wordt na afronding van het akkoord betaald.
Ommezwaai
De energiesector krijgt rake klappen door de coronapandemie. BP rapporteerde een omzetdaling van 66 procent en een stijgende schuld in het eerste kwartaal, toen de vraag naar en de prijs van ruwe olie in elkaar stortte.
Die crash dwong de oliereus om de broeksriem aan te halen, en het versnelde de plannen om ‘zichzelf te heruitvinden’ voor de toekomst. Enkele weken geleden maakte het bedrijf bekend dat het een veel lagere olieprijs verwacht op lange termijn, en een versnelde omschakeling naar duurzame energie door de coronacrisis. Het bedrijf zal dus meer investeren in aardgas en emissiearme energietoepassingen.
15 miljard slanker
BP heeft gezegd dat het de kapitaaluitgaven met 3 miljard dollar zal verminderen, onder meer door de prospectie naar nieuwe olievelden uit te stellen. Bovendien moeten de kosten tegen het einde van volgend jaar met 2,5 miljard dollar dalen in vergelijking met de niveaus van 2019.
Het petrochemische bedrijfsonderdeel produceert voornamelijk aromaten en acetyls. Daarvoor heeft het 14 productiecentrales in Azië, Europa en de Verenigde Staten. In 2019 produceerde de bedrijfstak 9,7 miljoen ton petrochemische producten.
Met het akkoord van vandaag kan de oliereus zijn desinvesteringsplan ter waarde van 15 miljard dollar mogelijk een jaar eerder dan verwacht afronden. De aandelen van BP sprongen 1,5 procent hoger vanmorgen bij de aankondiging van het nieuws.