BP maakt weer winst, maar waarschuwt voor blijvende onzekerheid

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) kon over het derde kwartaal van dit jaar opnieuw winstcijfers presenteren. Het bedrijf profiteerde van sterkere olieprijzen, een toenemende vraag naar energie en de afwezigheid van belangrijke afschrijvingen op exploraties, zoals het kwartaal voordien wel het geval was. Tegelijkertijd waarschuwt het concern voor blijvend volatiele vooruitzichten.

BP boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 86 miljoen dollar. Dat is een sterke verbetering tegenover het kwartaal voordien, toen een verlies van 6,7 miljard dollar moest worden gemeld. Tijdens het derde kwartaal vorig jaar was er echter nog sprake van 2,3 miljard dollar winst.

Onzekerheid

Het bedrijf waarschuwt wel dat de marktomstandigheden bijzonder onzeker blijven. ‘De coronacrisis heeft immers de vraag naar olie onderdrukt,’ benadrukt Bernard Looney, topman van het Britse concern. ‘Een golf van nieuwe coronabesmettingen heeft sommige landen ertoe aangezet nieuwe beperkingen op te leggen.’

‘De olieprijzen beginnen zich weliswaar te herstellen, maar dat proces verloopt bijzonder langzaam. Er is nog altijd sprake van een zwakke vraag. Vooral de de dalende behoefte aan vliegtuigbrandstof, als gevolg van het effect van de pandemie op vliegreizen, leidt in de raffinage tot zwakkere winstmarges.’

De pandemie heeft anderzijds de transformatie van BP onder Looney, die in februari de leiding over het bedrijf in handen kreeg, versneld. Looney heeft beloofd om BP tegen het midden van deze eeuw tot een klimaatneutrale onderneming om te vormen.

Beleggers lijken echter nog door het plan van het bedrijf, in augustus aangekondigd, te moeten worden overtuigd. Het aandeel van BP is tot het laagste niveau in verscheidene decennia teruggezakt. Het bedrijf heeft al gezegd 10.000 banen te zullen schrappen.

Windenergie

Om zijn financiën op peil te houden, zei BP in augustus het dividend te zullen verlagen. Dat is de eerste daling sinds de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon tien jaar geleden. De groep heeft ook de kapitaaluitgaven met miljarden dollars verlaagd en kostenbesparingen aangekondigd. Daarnaast werden nieuwe kredietlijnen opgenomen en obligaties uitgegeven. Diverse activiteiten op het gebied van exploratie werden uitgesteld.

Het bedrijf is van plan om tegen het midden van dit decennium 25 miljard dollar aan activa te verkopen. Die operatie moet de schuldenlast van BP verminderen en ruimte creëren voor investeringen in hernieuwbare energie.

Vorige maand deed BP zijn eerste investering in offshore windenergie. Het Britse concern maakte toen bekend voor een bedrag van 1,1 miljard dollar een ​​belang van 50 procent te nemen in twee Amerikaanse projecten van het Noorse Equinor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20