Boze boeren belegeren Brussel met meer dan 1.000 tractoren

Het boerenprotest bereikt vandaag zijn hoogtepunt met een algemene mobilisatie rond de Europese top in Brussel. Sommige toegangswegen naar de hoofdstad werden deze ochtend geblokkeerd.

In het nieuws: Een gezamenlijk front van landbouworganisaties uit België en delegaties uit andere Europese landen voert vandaag de hele dag actie in Brussel, waar een Europese top plaatsvindt. De actievoerders dringen onder meer aan op een vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU.

Blokkades met tractoren donderdagochtend in Brussel – Getty Images

Concreet: Minstens duizend tractoren rijden Brussel binnen om actie te voeren op twee symbolische plekken in de Europese wijk: het Schumanplein en het Luxemburgplein, de verzamelplaats. De boeren rekenen erop dat de Europese regeringsleiders deze namiddag een signaal geven om aan hun verzuchtingen tegemoet te komen.

De impact: De gevolgen voor de mobiliteit in en rond de hoofdstad zijn groot. Het boerenprotest leidt tot files en blokkades aan de toegangswegen. In de Brusselse binnenstad zijn verscheidene tunnels afgesloten, net als de zone rond de Schuman-rotonde.

Een eerste reactie: De Europese Commissie deed aan de vooravond van de betoging al een toegift. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf aan dat de EU de landbouwers 1 jaar lang wil vrijstellen van sommige GLB-regels. Zo kan in bepaalde omstandigheden afgeweken worden van de vereiste om 4 procent van het landbouwareaal braak te laten liggen.

Meer