Bouwt de ECB een ‘bad bank’ voor probleemkredieten?

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt een ‘bad bank’ op te richten om daarin leningen onder te brengen die mogelijk niet meer afgelost worden door de coronacrisis, zo meldt het persbureau Reuters op basis van twee ingewijden.

In het vehikel zouden mogelijk voor honderden miljarden euro’s aan leningen van wanbetalers ondergebracht worden. Op die manier zou de ECB de ‘slechte’ kredieten, die het bankenstelsel in problemen kunnen brengen, afzonderen van de ‘goede’ kredieten. Banken worden zo afgeschermd van enorme verliezen op kredieten, zoals bijvoorbeeld hypotheken, autoleningen en kredietkaartschulden.

De ECB weigert commentaar te geven op het bericht. Volgens de bronnen heeft de centrale een taskforce opgericht om zich te buigen over het idee. Het Europees noodfonds ESM zou betrokken kunnen worden om garant te staan voor de bad bank. Aan grote Europese banken zou gevraagd kunnen worden om het plan te ondersteunen. ECB-voorzitter Christine Lagarde zou de voorbije tijd contact gehad hebben met ambtenaren van de Europese Unie en de bankensector over de mogelijkheid.

Volgens ING-econoom Teunis Brosens zijn de Griekse banken het meest gebaat bij een bad bank.

Lees ook: ECB komt met vuurwerk: bazooka nog groter

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20