Key takeaways
- De bouwproductie in de eurozone en de EU groeide in november 2024.
- Voor seizoeninvloeden gecorrigeerde gegevens lieten een stijging zien van 1,2 procent in de eurozone en een stijging van 1,3 procent in de EU vergeleken met oktober 2024.
- De bouw van gebouwen kende een bescheiden stijging van 0,3 procent in de eurozone, terwijl de weg- en waterbouw een significantere stijging van 0,5 procent liet zien.
Bouwtrends in de eurozone
In november 2024 groeide de bouwproductie in zowel de eurozone als de EU. Seizoengecorrigeerde gegevens van Eurostat lieten een stijging zien van 1,2 procent in de eurozone en een stijging van 1,3 procent in de EU ten opzichte van oktober 2024. Deze cijfers vertegenwoordigen een opmerkelijke sprong ten opzichte van de 0,8 procent groei in de eurozone en 0,6 procent in de EU in oktober. Op jaarbasis steeg de bouwproductie in de eurozone met 1,4 procent en in de EU met 0,9 procent ten opzichte van november 2023.
Uitgesplitste productie over sectoren
Een uitsplitsing van de productie over verschillende sectoren binnen de bouwsector werpt verder licht op deze trends. In de eurozone kende de bouw van gebouwen in november een bescheiden stijging van 0,3 procent, terwijl de grond-, weg- en waterbouw een significantere stijging van 0,5 procent liet zien. Gespecialiseerde bouwactiviteiten kenden de grootste groei, met een stijging van 1,2 procent.
Verschillende trends in de EU-lidstaten
In de hele EU was het beeld enigszins anders. De bouw van gebouwen daalde licht met 0,2 procent, terwijl de weg- en waterbouw een opmerkelijke stijging van 1,3 procent liet zien. Net als in de eurozone lieten gespecialiseerde bouwactiviteiten sterke prestaties zien met een stijging van 1,1 procent.
Analyse van afzonderlijke lidstaten
Een analyse van de afzonderlijke lidstaten laat uiteenlopende patronen in de bouwproductie zien. Slovenië ging aan kop met de hoogste maandelijkse stijging van 9,5 procent, gevolgd door Slowakije met 5,4 procent en Roemenië met 4,7 procent. Portugal daarentegen kende met 3,9 procent de grootste daling, gevolgd door Hongarije met 2,0 procent en Finland met 0,9 procent.
Vergelijkingen op jaarbasis
Jaarvergelijkingen bieden een langeretermijnperspectief op de trends in de bouwproductie. Binnen de eurozone kende de bouw van gebouwen een meer uitgesproken stijging van 1,6 procent, terwijl de grond-, weg- en waterbouw met 4,5 procent toenam. Gespecialiseerde bouwactiviteiten kenden een bescheidener stijging van 0,9 procent. In de EU weerspiegelde de trend het patroon van de eurozone met een aanzienlijke groei van 4,2 procent in de grond-, weg- en waterbouw, maar een daling van 0,4 procent in de bouw van gebouwen. Gespecialiseerde bouwactiviteiten kenden een kleinere jaarlijkse stijging van 0,7 procent.
Leiders en achterblijvers
Van de lidstaten kwam Spanje als koploper uit de bus met een opmerkelijke stijging van 9,8 procent, gevolgd door Bulgarije met 8,6 procent en België met 4,2 procent. Daarentegen kende Roemenië met 9,5 procent de grootste daling, gevolgd door Polen met 5,4 procent en Slovenië met 4,2 procent.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!