Bouwer computermuis overleden op 91-jarige leeftijd

William English, die in 1968 de eerste computermuis bouwde volgens de visie van uitvinder Douglas Engelbart, overleed maandag aan een ademhalingsstoornis. Hij werd 91 jaar.

English en Engelbart ontmoetten elkaar in de late jaren 50 in het Stanford Research Institute (SRI) en kwamen al snel overeen dat ze een nieuw soort computer wilden bouwen.

In die tijd werden computers alleen gebruikt door professionals en moesten er steeds heel ingewikkelde handelingen op ponskaarten gebeuren om iets gedaan te krijgen. Engelbart voorzag een machine die door iedereen kon gebruikt worden door commando’s visueel om te zetten naar een scherm.

Videobellen

Helaas kreeg hij zijn visie aan bijna niemand uitgelegd, maar English was een van de weinigen die zijn plannen snapte en er ook iets mee kon. Hij ging meteen aan de slag. English bouwde een machine waarbij een cursor over het scherm bewoog en handelingen kon doen door ergens op te klikken. Wat we nu kennen als de pc.

Bij de eerste voorstelling in december 1968 werden de eerste voorbeelden van online tekstverwerking, ‘hypertext’ – wat we nu gewoon kennen als links – en zelfs videobellen getoond. Het was een revolutie voor die tijd en heeft de basis gelegd voor alle toepassingen, van pc’s over laptops tot tablets en smartphones.

Apple

Drie jaar na zijn uitvinding ging English weg bij SRI en aan de slag bij het IT-bedrijf Xerox in Silicon Valley, waar hij meewerkte aan de Alto, een nieuw soort computer. De naam kwam van Palo Alto, waar de kantoren stonden. De Alto werd later een template voor de eerste Apple Macintosh en Windows-computers.

Roberta English, de vrouw van William English, bevestigde maandag zijn overleden in een ziekenhuis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20