Bouchez verdedigt Lahbib na heisa rond reportage op de Krim

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft vrijdagavond zijn steun betuigd aan Hadja Lahbib, die hij zelf eerder deze maand uitkoos als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Lahbib ligt al een dag of twee onder vuur omwille van een door Rusland gesponsorde reis naar de Krim die ze vorig jaar als journaliste maakte.

Lahbib reisde vorige zomer als RTBF-journaliste af naar de Krim, het schiereiland van Oekraïne dat door Rusland bezet wordt, in het kader van een Russisch cultuurfestival. De Russische organisatie zou de reis betaald hebben en Lahbib zou ook met een door Rusland uitgereikt visum gereisd hebben, wat tegen de Oekraïense regels is.

De geplande tv-reportage werd uiteindelijk afgeblazen, maar Lahbib vertelde wel badinerend over haar reis op de RTBF-radio. Volgens oppositiepartij N-VA werd ze zo een spreekbuis van de Russische propaganda.

Ook uit andere hoeken kwam er kritiek. Volgens de ex-ministers van Buitenlandse Zaken Willy Claes en Karel De Gucht dreigt hierdoor imagoschade voor België, voorspelden ze in Het Nieuwsblad.

Om de negatieve reacties uit Oekraïne te doen verstommen, stuurde Lahbib naar haar Oekraïense collega Dmitro Koeleba een brief waarin ze expliciet stelt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland.

Via woordvoerder Oleg Nikolenko op Facebook liet het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond daarna weten dat het de precieze omstandigheden van de reis gaat uitzoeken. “Tegelijkertijd zijn we verheugd met de verzekering van minister Lahbib dat ze Oekraïne verder zal steunen in zijn strijd tegen de gewapende agressie van Rusland.”

Reactie “GLB”

Maar ook vrijdag bleef er kritiek komen op Lahbib, vooral uit N-VA-hoek. Uiteindelijk ging Georges-Louis Bouchez, die Lahbib twee weken geleden verrassend gekozen had als opvolger van Sophie Wilmès op Buitenlandse Zaken, in de tegenaanval.

In een resem tweets spreekt Bouchez van “absurde en lage politieke bashing”, erop wijzend dat Lahbib geen fout gemaakt heeft sinds ze minister van Buitenlandse Zaken is. Hij deelde ook tegenprikken uit aan Claes, De Gucht en de N-VA.

De grote politieke vraag nu is of de commotie in de komende dagen gaat liggen, dan wel of de zaak verder uitdeint. In dat laatste geval komt de positie van Lahbib als minister mogelijk ter discussie te staan.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20