Boris Johnson wil alle Britse huizen aandrijven met offshore windenergie tegen 2030

De Britse premier Boris Johnson wil alle Britse gezinnen voorzien van elektriciteit opgewekt door offshore windparken tegen 2030. Volgens hem moet de pandemie dienen als een katalysator voor groenen energie.

De leider van de Conservatieve Partij sprak van een groene industriële revolutie tijdens een online partijcongres op dinsdag. ‘Er is één gebied waar we vrij letterlijk tegen lichtsnelheid vooruitgang boeken, en dat is de groene economie. De groene industriële revolutie zal in de komende 10 jaar honderdduizenden, zo niet miljoenen, jobs creëren’, zei Johnson.

Oneindige voorraad

‘Wat Saoedi-Arabië is voor olie, is het VK voor wind: een plaats met een bijna grenzeloze voorraad. Maar in het geval van wind is dat zonder CO2-uitstoot en zonder milieuschade.’

Op dit moment produceert Groot-Brittannië ongeveer 10 gigawatt aan offshore windenergie. Dat is ongeveer een tiende van de totale energiebehoefte, volgens het nieuwsagentschap Press Association.

Groot-Brittannië gaat de volgende VN-klimaatconferentie organiseren in Glasgow. Die ging normaal dit najaar plaatsvinden, maar werd uitgesteld tot november 2021 door de coronapandemie.

Vorig jaar werd Groot-Brittannië de eerste grote economie die wetten stemde om haar uitstoot van broeikasgassen tot netto nul te brengen tegen 2050. In de aanloop naar de COP26 in de Schotse hoofdstad, kreeg de Britse overheid kritiek omdat ze nog geen plan had voorgesteld om die doelstelling te behalen.

Meer