Boris Johnson keert terug uit ziekteverlof

De Britse premier Boris Johnson keert terug naar Downing Street 10 vandaag, nu hij voldoende hersteld is van Covid-19. Er wachten hem een aantal uiterst urgente dossiers.

Johnson moet zowat de bekendste wereldleider zijn die zeker besmet raakte met het virus. Na aanvankelijk lacherig te doen over de virusuitbraak in zijn land – hij zie onder meer dat hij ‘zeker niet gaat stoppen met handen te schudden’ – werd hij zelf zodanig ziek dat hij enkele dagen op intensieve zorgen moest doorbrengen. 

Intussen is hij dus voldoende hersteld om zijn rol als premier opnieuw te vervullen. Tijd om zich rustig in te werken is er niet: het afgelopen weekend bereikte de Britse dodentol door Covid-19 de kaap 20.000. 

Als eerste agendapunt liet Johnson de natie weten dat het ‘te vroeg was om de Britse lockdown te verzachten’. Volgens hem zou een tweede piek een catastrofe zijn, zei hij in zijn eerste speech in weken. 

Daarnaast moet hij zich ook nog concentreren op de Brexit, want volgens de Britse onderhandelaars is zelfs een wereldwijde virusuitbraak geen reden om de volgende stap in het scheidingsproces uit te stellen. Analisten gaan ervan uit dat Groot-Brittannië en de EU de deadline voor een post-brexit handelsakkoord zullen moeten verschuiven, omdat overheden nu eenmaal de handen vol hebben met de virusuitbraak in hun land. 

De Britse regering liet echter weten dat ze het onder geen beding gaat uitstellen, ook niet als de EU daarom vraagt. De onderhandelingen verliepen tot hiertoe al bijzonder moeizaam, en er is nog geen noemenswaardige vooruitgang geboekt. Het is onwaarschijnlijk dat een dodelijke pandemie, met verregaande economische gevolgen, de gesprekken gaat vergemakkelijken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20