Ondanks een energiecrisis zagen werknemers hun bonussen met gemiddeld 11 procent toenemen dit jaar

Een op de vier Belgen krijgt een bonus. En er is goed nieuws voor hen: dat extraatje stijgt dit jaar met gemiddeld zo’n 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van het hr-bedrijf Acerta.

Waarom is dit belangrijk?

Een verloningspakket in ons land bestaat doorgaans uit meer dan uitsluitend een loon. Bij veel werkgevers krijg je allerhande extra's, zoals extralegale voordelen. Sommige ondernemingen geven hun medewerkers ook een bonus als zij of het bedrijf bepaalde doelstellingen hebben gehaald.

In het nieuws: Uit een onderzoek van Acerta op basis van de gegevens van 175.000 bedienden uit de privésector blijkt dat de bonussen dit jaar met gemiddeld 11,5 procent toenemen. Het gemiddelde bonusbedrag stijgt daarmee tot 5.924 euro.

  • Hoewel we nu het hoofd moeten bieden aan een energiecrisis, reageert het hr-bedrijf niet verrast op die opvallende toename. De bonussen liggen dit jaar hoger omdat die werden berekend op basis van de bedrijfsresultaten uit 2021.

Groepsbonus

Zoom in: Acerta maakt een onderscheid tussen twee type bonussen: de individuele en de groepsbonus.

  • De collectieve CAO90-bonus, oftewel de niet-recurrente bonus, blijft de populairste manier voor werkgevers om hun medewerkers een extraatje uit te betalen. 13,9 procent van de bedienden krijgt dit jaar op die manier een bonus in handen. Het gemiddelde bonusbedrag bedraagt in die categorie 1.368 euro. Dat is 11,4 procent meer dan in 2021.
  • “Niet alleen de gunstige omzetting van bruto naar netto maakt deze bonus zo interessant, ook het feit dat de werkgever hem eenmalig kan afspreken en dat hij losstaat van de loonnorm”, verduidelijkt Karolien Van Herpe, Senior Legal Consultant bij Acerta. “Wat de CAO90-bonus wel tegen heeft, is de procedure: sommige werkgevers ervaren die als lang en complex.”
  • Een ander type collectieve bonus is de winstpremie, maar die blijkt veel minder populair. Die bonusvorm bereikt slechts 1,8 procent van de bedienden. Het gemiddeld toegekende bedrag van de winstpremie ligt dit jaar wel iets hoger dan in 2021: 2.426 euro ten opzichte van de 2.028 euro vorig jaar.

De individuele bonus

Meer details: Werknemers kunnen dus ook in aanmerking komen voor een individuele bonus, zoals een loonbonus of warrants.

  • 6,51 procent van de bedienden krijgt in 2022 een loonbonus in handen. De gemiddelde waarde van de loonbonus ligt nu 11 procent hoger dan in 2021 en bedraagt 4.791 euro.
  • Terwijl de loonbonus almaar beter in de markt ligt, moeten de warrants aan populariteit inboeten. Dit jaar ontvangt 6,16 procent van de bedienden warranten, wat 6 procent minder is dan in 2021. Het gemiddelde bedrag stijgt wel met 13 procent naar 13.065 euro.
  • “Dat warranten nu minder populair zouden zijn dan in 2021, verdient wel enige nuance”, zegt Van Herpe. “Vroeger werden warranten vooral in grote ondernemingen toegepast, terwijl nu ook meer en meer kmo’s ze aanbieden. Werknemers hoeven overigens ook niet op het aanbod van warranten in te gaan, ze kunnen ook kiezen voor een individuele bruto bonus. Dat meer kmo’s meedoen zal ook de aantallen niet snel doen stijgen, aangezien kmo’s per definitie minder werknemers tellen. We merken wel dat steeds meer bedrijven aankloppen met vragen rond warranten, wat aantoont dat er nog steeds interesse is in deze verloningsvorm.”

(mah)

Meer