Paybonsai, de app van het jonge Vlaamse bedrijf Bonsai, laat na elke tien betalingen een mangroveboom planten in Madagaskar. De betaalapp hoopt met dat unieke ecologische concept door te breken bij een groot publiek en tegen het einde van het jaar ruim te verdrievoudigen tot 50.000 actieve gebruikers. “Niet alleen dankzij het klimaatbewustzijn, maar ook omdat betalen met onze app gewoon makkelijk is”, zegt Bonsai-CEO Jelle Baats in een gesprek met Business AM.
Na Google Pay werkt het betaalbedrijf sinds kort ook samen met Apple Pay, waardoor betalen met Paybonsai eenvoudig is met zowel iPhones als Androidtelefoons. Eens je je bankrekening in de app gekoppeld hebt aan een virtuele rekening van Mastercard, kan je ermee afrekenen in de winkel.
De duurzame betaalapp, die in september 2019 op de markt kwam, telt momenteel 15.000 actieve gebruikers, vooral in de regio’s Gent en Antwerpen, waar het bedrijf een jaar of zes geleden begon. Met de komende promotiecampagnes op de festivals Francofolies (Spa) en Suikerrock (Tienen) hoopt Baats een pak nieuwe gebruikers in heel België te kunnen aantrekken. De recente kapitaalverhoging met 2,5 miljoen euro onderstreept de ambities.
Jullie grootste uitdaging is wellicht voldoende kritische massa bereiken. Er zijn intussen tientallen betaalapps. Waarom zou je dan voor Paybonsai kiezen?
Jelle Baats: “Wat we zeker willen vermijden, is dat we als de zoveelste betaalapp gezien worden. We hebben daarom in het najaar van 2019 nagedacht over hoe we onze betaalapp konden differentiëren. Vrijwel meteen kwamen we bij het thema klimaatverandering uit. Dat was eigenlijk een no-brainer. We hebben dat praktisch vertaald door het aantal transacties te koppelen aan boomaanplantingen in Afrika, die er voor minder CO2-uitstoot en meer biodiversiteit zorgen. We zitten intussen aan 154.000 bomen die de ngo Eden Reforestation Projects voor ons geplant heeft in Madagaskar.”
“We willen nog verder gaan in duurzaamheid, bijvoorbeeld door voor de gebruiker zijn persoonlijk ‘ecoprofiel’ op te stellen, op basis van zijn betaaldata die een idee geven van zijn ecologische voetafdruk. Maar dat is nog toekomstmuziek.”
“Daarnaast hopen we dat gebruikers Paybonsai puur om het gebruiksgemak als betaalmiddel kiezen. De combinatie van duurzaamheid en gebruiksgemak, convenient sustainability, laat ons toe een breed publiek aan te spreken. We werken ook aan bijkomende voordelen, zoals kortingen bij sommige handelaars, waarbij de korting meteen verrekend wordt bij de betaling. “
Ik heb het even opgezocht: het Wereldnatuurfonds WWF telt 134.000 Belgische leden, Greenpeace 93.000. Misschien een wat simpele vergelijking, maar dat geeft wellicht aan dat Paybonsai nog flink wat groeimarge heeft.
“Ook wij tellen ongeveer 100.000 leden, hoor. Dat zijn alle mensen die onze app gedownload hebben. Maar waar wij ons vooral op richten, zijn de kerngebruikers of monthly active users (MAU) in techjargon. Dat zijn er ongeveer 15.000. Enkele maanden geleden waren dat er nog maar 10.000. Het gaat dus snel. Vandaar dat we geloven dat we ons doel voor eind dit jaar, de kaap van 50.000 gebruikers, kunnen bereiken.”
“Momenteel zijn we druk in de weer met de voorbereidingen op Francofolies (20 tot 23 juli) en Suikerrock (28 tot 31 juli), twee festivals waar we de betaalpartner van zijn. Daarmee wordt onze app geïntroduceerd aan tienduizenden bezoekers per dag, en zowel bij Vlamingen als Franstaligen.”
De expansiefase is mogelijk dankzij de kapitaalverhoging van vorige maand. Jullie hoopten 4 miljoen euro vers geld op te halen, maar het werd uiteindelijk 2,5 miljoen euro. Ontgoocheld?
“Nee, want 4 miljoen euro blijft het doel voor het hele jaar. Alleen hebben we de zaken versneld met een eerste kapitaalronde van 2,5 miljoen euro, zodat we onze plannen voor het zomerseizoen kunnen uitvoeren. In het najaar moet dan een tweede ronde van 1,5 miljoen euro volgen.”
Uw collega noemt de investeerders in Bonsai FFF’s, friends, family & fools.
“Met de eerste twee F’s ga ik akkoord, maar de derde zou ik schrappen.” (lacht) “Onze investeerders zijn vooral family offices, waaronder die van biotechondernemer Rudi Mariën en Carmen Cordier, de ex-CEO van Telindus. Zulke kleppers kan je toch geen fools noemen. En vooral: ze begrijpen ons bijzondere businessmodel: eerst drie jaren van ontwikkeling en vrijwel geen omzet, en pas in de fase daarna komen de volumes.”
Na het zaaien kunnen jullie nu eindelijk oogsten?
“Laat ik het zo formuleren: het proces om te oogsten is opgestart. Maar daarnaast blijven we ook zaaien via productontwikkeling, zoals bijvoorbeeld het kortingprogramma bij lokale handelaars.”
Hebben jullie buitenlandse ambities?
“Tegen de zomer van 2023 willen we al zeker technisch beschikbaar zijn in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. In een van de buurlanden – we hebben nog niet bepaald waar – gaan we een stap verder zetten en ook actief campagne voeren. We hebben sinds 2017 onze vergunning als betalingsinstelling op zak van de Nationale Bank (NBB), waardoor we ook een ‘paspoort’ hebben voor andere EU-landen. Een pluspunt is dat de NBB een hoog aanzien heeft in dat domein.”
Tot slot: hoe viel het de voorbije jaren mee om te ondernemen? Na corona brak meteen de energie- en inflatiecrisis uit.
“Vooral corona was een extreem moeilijke periode, die ons dwong om onszelf heruit te vinden. Het leidde tot een rebranding en de voorbereiding van de allianties met Google Pay en Apple Pay. We moesten het product zo robuust maken dat de mensen het – ondanks alles – nog steeds willen hebben. Misschien gaan we daarom over vijf jaar zeggen dat corona ‘a blessing in disguise’ was.”
(as)