Bondgenoot Poetin laat dissonant geluid horen over Oekraïne-oorlog: “Kazachstan erkent geen quasi-staatsgebieden”

De Russische autocraat Vladimir Poetin heeft vrijdag op het Economisch Forum in Sint-Petersburg geprobeerd zijn oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen als legaal volgens het internationaal recht. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev, een belangrijke bondgenoot die nota bene naast hem op het podium zat toen hij de uitspraak deed, was het daar niet mee eens.

Op een bepaald moment voerde Poetin aan dat hij de Russischtaligen beschermde in de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Luhansk in Oost-Oekraïne, die Rusland dagen voor de invasie van Oekraïne als onafhankelijk had erkend.

Na het betoog van de Russische leider vroeg moderator Margarita Simonyan, hoofd van de door het Kremlin gefinancierde RT TV, de Kazachse president Tokajev op de man af of hij het standpunt van Rusland steunde… Dat deed hij niet.

“In Kazachstan denkt men anders over de ‘speciale operatie’ van Rusland in Oekraïne”, aldus Tokajev volgens onder meer Bloomberg en de NOS. “Er bestaat zoiets als territoriale integriteit van staten en het recht van naties op zelfbeschikking. Kazachstan erkent de onafhankelijkheid van Taiwan, Kosovo, Abchazië en Zuid-Ossetië niet. Het erkent ook de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk niet – dit zijn quasi-staatsgebieden.”

Er zou “chaos” in de wereld zijn als er ineens honderden nieuwe landen ontstonden, concludeerde hij.

Niet de bedoeling

Zo’n afwijkende mening was duidelijk niet de bedoeling van het forum. Dat diende vooral om aan te tonen dat Rusland met succes de westerse sancties, die erop gericht zijn Poetin te isoleren, trotseert.

Het was des te opmerkelijker omdat Poetin in januari op verzoek van Tokajev troepen naar Kazachstan heeft gestuurd om te helpen bij het neerslaan van wat hij een poging tot staatsgreep noemde. Rusland en Kazachstan zijn daarnaast lid van de Euraziatische Economische Unie, een door Moskou geleide rivaal van de Europese Unie.

Kazachstan heeft echter geen troepen naar Oekraïne gestuurd om de Russen te steunen, en lijkt dat ook niet snel te zullen doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20