Bolsonaro vraagt toeristenvisum aan in VS nu mogelijkheid op gerechtelijke vervolging in Brazilië toeneemt

Het voormalige Braziliaanse staatshoofd vloog eind december, tegen het einde van zijn termijn, naar Florida en vermeed zo de inauguratie van zijn opvolger Luiz Inacio Lula da Silva. Ook bleef hij op die manier buiten het bereik van het Braziliaanse Hooggerechtshof.

Waarom is dit belangrijk?

Op vrijdag 30 december vertrok Bolsonaro met de staart tussen de benen naar het Amerikaanse Orlando in de staat Florida. Zijn trouwe volgers erkennen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 oktober nog altijd niet en spreken zich al wekenlang uit tegen de komst van president Lula. Op zondag 8 januari ontplofte de situatie, toen Bolsonaristen het Braziliaans parlementsgebouw, hooggerechtshof en het presidentieel paleis bestormden.

De essentie: De omstreden ex-president van Brazilië heeft volgens het in Californië gevestigde advocatenkantoor AG Immigration een toeristenvisum voor zes maanden aangevraagd om in Florida te kunnen blijven wonen.

  • Bolsonaro verblijft momenteel in zelfopgelegde ballingschap in de Amerikaanse staat Florida, in een huis van vechtsporter José Aldo, ver buiten het bereik van het Braziliaans Hooggerechtshof.
  • “Hij (Bolsonaro, red.) wil graag een tijdje vrij nemen, zijn hoofd leegmaken en een paar maanden genieten van het toerisme in de Verenigde Staten, voordat hij beslist wat zijn volgende stap zal zijn”, aldus zijn advocaat Felipe Alexandre aan Reuters.
  • In Brazilië wordt de oud-president geconfronteerd met een onderzoek naar zijn rol in de bestorming van het Praça dos Três Poderes op 8 januari. Toen vielen duizenden Bolsonaristen het presidentieel paleis, het parlement en het Braziliaans Hooggerechtshof binnen. Het was een aanval die deed denken aan die op het Amerikaanse Capitool van 6 januari 2021.
  • Bolsonaro kwam eind december 2022 de VS binnen met een A-1 visum, voor bezoekende presidenten, diplomaten en consulaire medewerkers. Houders van het visum kunnen onbeperkt het land in- en uitreizen en zijn onschendbaar. Het visum verloopt vermoedelijk dinsdag.
  • Aan CNN Brasil vertelde de oud-president dat hij van plan was om eind januari terug te keren naar Brazilië. Echter hebben gezondheidsproblemen zijn terugkeer uitgesteld, zegt hij zelf. Begin januari werd de Braziliaan in het ziekenhuis opgenomen vanwege buikpijn, mogelijk als gevolg van een mesaanval in 2018. 

De achtergrond: In Brazilië is politieke onrust uitgebroken sinds het vertrek van Bolsonaro en de bestorming van het Praça dos Três Poderes.

  • President Lula da Silva heeft afgelopen weken verschillende prominente figuren ontslagen, waaronder bevelhebber van de landmacht Júlio Cesar de Arruda. Lula heeft de strijdkrachten van het land ervan beschuldigd hun taken niet te vervullen en zelfs samen te hebben gespannen met Bolsonaristen.
  • Eerder deze maand vroegen 41 Democraten de regering van president Joe Biden, om mee te werken aan het onderzoek van het Braziliaans Hooggerechtshof. Ook werd er opgeroepen de Braziliaan uit de VS te zetten.

(nd)

Meer