Bolsonaro opgenomen in intensieve zorg, complicaties van mesaanval uit 2018

Braziliaans president Jair Bolsonaro is woensdag opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis in São Paulo. Bolsonaro had al een week lang last van een hikaanval. Dat zou een complicatie zijn van de mesaanval die de Braziliaanse president overleefde in 2018.

Waarom is dit belangrijk?

De gezondheid van Bolsonaro gaat er op achteruit terwijl zijn populariteit in het land fors de dieperik in duikt. De aanleiding: het zwakke optreden van zijn uiterst-rechtse regering tijdens de Covid-19-pandemie en een corruptieschandaal rond het aankopen van vaccins.

De 66-jarige Bolsonaro werd woensdag opgenomen in het Vila Nova Star ziekenhuis in São Paulo. De Braziliaanse president had al dagenlang last van een chronische hik.

Die had hij opgelopen na een Covid-19-infectie vorig jaar. Er zou ook een rechtstreeks verband zijn met een aantal operaties die Bolsonaro moest doorstaan na een mesaanval vlak voor zijn verkiezingsoverwinning van 2018.

Volgens het ziekenhuis zou Bolsonaro onder een “conservatieve” zorg vallen. Later op de dag zei zijn zoon Flavio op het radiostation Jovem Pan dat hij naar de intensieve zorg werd overgeplaatst. “Hij moest geïntubeerd worden om te zorgen dat hij geen vocht uit zijn maag inademde,” zei Flavio.

Noodoperatie dreigt

Bolsonaro ging eerder op de dag al naar een militair ziekenhuis in de hoofdstad Brasilia. Volgens zijn kabinet onderging hij daar testen om de oorzaak van de chronische hik te ontrafelen.

Later op de dag besloot Antônio Luiz Macedo, de chirurg die Bolsonaro al eens opereerde voor zijn steekwonde, de president in een ziekenhuis in São Paulo te laten opnemen voor extra testen en mogelijk zelfs een noodoperatie.

Mesaanval tijdens de verkiezingen

In 2018 werd een mesaanval Bolsonaro bijna fataal. Terwijl de toenmalige presidentskandidaat in de stad Juiz de Fora op de schouders van een militant zat, werd hij in de maagstreek gestoken door een man in de menigte.

Bolsonaro moest drie weken lang tijdens de campagne herstellen in het ziekenhuis, maar won uiteindelijk de verkiezingen. De dader, Adélio Bispo de Oliveira, zou mentale gezondheidsproblemen hebben en werd later door een rechter vrijgesproken.

De Braziliaanse president sukkelt nog steeds met de verwondingen die hij toen opliep. Dat is, samen met de gevolgen van zijn Covid-19-infectie, wellicht de oorzaak van zijn gezondheidsproblemen vandaag.

(mah)

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20