Bolsonaro scheldt journalisten uit: “Jullie zijn griezels!”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro raakte gisteren weer in opspraak. Tijdens een persconferentie kreeg een journaliste die hem een vraag had gesteld over het dragen van een mondmasker te horen dat “ze haar mond moest houden”. Ook bestempelde hij de Braziliaanse tv-zender Globo als “kak”.

“Mond toe! Jullie zijn griezels! Jullie doen aan rotte journalistiek, wat helemaal niet helpt. Jullie vernietigen de Braziliaanse familie, vernietigen de Braziliaanse religie!”, haalde Bolsonaro uit naar een reporter na een militaire ceremonie in Guaratingueta in São Paulo. 

De journaliste van TV Vanguarda, een onderdeel van Globo, had de president eraan herinnerd dat hij verschillende keren beboet was voor zijn deelname aan bijeenkomsten zonder mondmasker. Toen ze hem erop wees dat Bolsonaro op de ceremonie was aangekomen zonder mondkapje, kreeg ze de wind van voren: “Ik kom aan zoals ik wil, wanneer ik wil. Ik zorg voor mijn eigen leven”.

“Kakjournalisten”

Daarop trok Bolsonaro zijn masker af en snauwde: “Nu kun je het op de Jornal Nacional zetten (het nieuwsprogramma van Globo, red.): Ik draag geen masker in Guaratingueta. Ben je nu blij?” Hij vervolgde zijn tirade met: “Globo zijn kakjournalisten (…) Wie naar Globo kijkt is slachtoffer van desinformatie. Jullie zouden je moeten schamen dat jullie zo’n waardeloos werk leveren”. 

In een reactie liet de groep Globo weten dat “de president het werk van de pers in Brazilië niet zal belemmeren of afremmen door geschreeuw of met intolerantie”.

“Ik wil je gezicht inslaan”

Deze maand kreeg Bolsonaro een boete van omgerekend 90 euro omdat hij in de deelstaat de coronamaatregelen aan zijn laars had gelapt door geen mondmasker te dragen. Hij had er deelgenomen aan een motorrally waarbij duizenden van zijn aanhangers aanwezig waren. Ook zijn zoon en een minister werden beboet.

Het is ook niet de eerste keer dat Bolsonaro, die in 2019 aan de macht kwam, uithaalt naar journalisten. Vorig jaar zei de president dat hij het “gezicht zou willen inslaan” van een journalist die hem vroeg naar een reeks mysterieuze betalingen op de bankrekening van zijn vrouw door een voormalige politieagent die vermeende banden heeft met de onderwereld van Rio de Janeiro. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20