Boerenbond: “Hoge risico’s op de beurzen door zwaar opgeblazen waarderingen”

MRBB, de financiële holding van de Boerenbond, houdt rekening met dalende koersen op de aandelenmarkten in de komende maanden, na de spectaculaire klim sinds de coronadip van maart 2020. “Het grootste risico lijkt momenteel te zitten in de zwaar opgeblazen waarderingen van de aandelen die het best hebben gepresteerd het afgelopen jaar.”

Waarom is dit belangrijk?

MRBB, goed voor een balanstotaal van 2,8 miljard euro, beheert voor de Boerenbond zowel strategische participaties in onder meer KBC, Arvesta en Acerta als een eigen beleggingsportefeuille met aandelen en obligaties. Haar analyse geeft een aanwijzing van hoe grote 'goede huisvader'-beleggers naar de beurs kijken.

Centrale banken spelen superman. In haar pas verschenen jaarverslag, waar Trends als eerste over berichtte, maakt MRBB (kort voor ‘Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond’) eerst de balans op van het merkwaardige beursjaar 2020.

De holding blikt met enige verwondering terug op de forse comeback van de financiële markten na de coronadip van maart 2020. “De reden van dit ongeziene herstel is niet ver te zoeken: zowel centrale banken (monetair) als overheden (fiscaal) reageerden unaniem met immense stimulerende of ondersteunende pakketten, en dan nog eens gelijktijdig wereldwijd.”

Dubbel dopingshot. Het lagerentebeleid, dat zelfs leidde tot negatieve rentes, had volgens MRBB een dubbel effect:

  • Obligaties: “De rentes vielen wereldwijd terug naar de allerlaagste niveaus, waardoor obligaties, ondanks de reeds lage rentes, nog een sterke ‘return-boost’ kregen.”
  • Aandelen: “Met de grotendeels negatieve rentes begonnen beleggers terug te beseffen dat er geen alternatief was voor aandelen. Er kwam een ongeziene herneming van de aandelenmarkten na de initiële crash, tot piekniveaus in februari 2021 ver boven de piek voor de coronacrisis.”

Vreemde paradoxen. MRBB lijkt bijna verbaasd dat de eigen beleggingportefeuille een rendement van 8,5 procent laat zien in 2020, “en dat in de context van de grootste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. De aandelen in portefeuille lieten zelfs een rendement van 12,7 procent optekenen. De beleggingsexperts van de Boerenbond wijzen op nog een paradox: conservatieve sectoren, die het normaal gezien goed doen tijdens een crisis, hebben deze keer zwak gepresteerd:

  • “Voor de winnaars van corona, in de eerste plaats de technologiesector en de cyclische consumentengoederen, leken de beursstijgingen geen limieten te kennen.”
  • “De verliezers van corona, vooral de meer conservatieve sectoren zoals de niet-cyclische consumentengoederen, de financiële sector of de nutsbedrijven – hebben de crash nog altijd niet verteerd.”

Barst de zeepbel in 2021? De grote vraag voor beleggers in de komende maanden: blijft het beursfeest duren als de centrale banken zouden overgaan tot renteverhogingen? MRBB houdt alvast rekening met beursturbulentie en dalende koersen in 2021 en legt daarom de nadruk op risicobeperking. “Een defensieve houding is de afgelopen jaren over het algemeen afgestraft. Toch blijft MRBB uiterst voorzichtig in de keuze van producten en activaklassen.”

“Waarderingen zijn extreem hoog, waardoor ook de risico’s navenant zijn”, zegt de holding. Of nog: “Specifiek voor de beleggingsportefeuille en met betrekking tot de financiële markten, worden de in de toekomst te verwachten rendementen laag ingeschat, omwille van de zeer hoge waarderingen en de extreem lage rentestanden.”

Het jaarverslag vermeldt verscheidene knipperlichten:

  • “Het grootste risico lijkt momenteel te zitten in de zwaar opgeblazen waarderingen van de aandelen die het best hebben gepresteerd het afgelopen jaar.”
  • “In het eerste kwartaal van 2021 zagen we de achtergebleven aandelen en sectoren een inhaalbeweging inzetten en bleven aandelenmarkten globaal doorstijgen tot uiterst hoge waarderingen, die uiteraard de nodige risico’s inhouden.”
  • “Doordat rentes sterk zijn gezakt, worden verdere rendementsvooruitzichten van obligaties zwaar ingeperkt en verhoogt het risico op deze activaklasse, die in principe net de stabiele basis van een portefeuille moet vormen.”

Lees ook:

(tb)

Meer