Boeing ontvangt eerste nieuw order voor type 737 Max

De Poolse luchtvaartmaatschappij Enter Air heeft bij de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing een bestelling voor twee exemplaren van het type 737 Max geplaatst. Enter Air nam ook nog een optie op twee bijkomende toestellen. Dat heeft Boeing gemeld. Enter Air, gespecialiseerd in chartervluchten, is de eerste maatschappij die sinds eind vorig jaar bij Boeing een order voor de 737 Max heeft geplaatst.

Het vliegtuigtype wordt na twee dodelijke crashes al sinds anderhalf jaar maanden aan de grond gehouden. Boeing hoopt echter snel de toelating te krijgen om de 737 Max weer te laten vliegen.

Vertrouwen

Enter Air heeft op dit ogenblik al twee exemplaren van de 737 Max in zijn vloot, die verder ook nog tweeëntwintig exemplaren van het type 737-800 omvat. Het Poolse bedrijf heeft voor de 737 Max ook nog vier lopende orders.

Ondanks het huidige vliegverbod zegt Grzegorz Polaniecki, topman van Enter Air, alle vertrouwen in de 737 Max te behouden. Hij wijst daarna naar de test die momenteel met het type worden uitgevoerd. Polaniecki voegt eraan toe niet te twijfelen dat het toestel in de toekomst opnieuw een succes zal blijken te zijn.

Korting

De 737 Max kreeg na de twee dodelijke crashes, waarbij in totaal 346 inzittenden om het leven kwamen, in maart vorig jaar een tijdelijk vliegverbod opgelegd. Er werden een aantal aanpassingen geëist vooraleer het toestel een nieuwe vergunning zou krijgen.

Eind juni heeft Boeing echter een aantal proefvluchten met de verbeterde versie van het toestel uitgevoerd. De vliegtuigbouwer hoopt nu snel een nieuwe vergunning voor het type te krijgen. Mogelijk zouden tijdens het vierde kwartaal van dit jaar de leveringen kunnen worden hervat.

Sinds begin dit jaar hebben luchtvaartmaatschappijen bij Boeing orders voor meer dan 400 exemplaren van de 737 Max geschrapt. Volgens Chris DeNicolo, analist bij S&P Global Ratings, heeft Enter Air voor het order van Boeing ongetwijfeld een aanzienlijke korting gekregen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20