De uitgifte van de ene kasbon lijkt de andere op te volgen bij de grootbank BNP Paribas Fortis. De financiële instelling heeft woensdag nieuwe kasbons gelanceerd, nadat die eerder deze week de intekenperiode van andere kasbons vervroegd stopzette. Geïnteresseerden moeten deze keer tevreden zijn met een lager rendement.
In het nieuws: BNP Paribas Fortis heeft drie nieuwe kasbons op de markt gebracht. Intekenen kan tot en met 4 september.
- Het is deze keer opnieuw mogelijk om je geld voor één jaar uit te lenen aan de grootbank. In ruil krijg je een coupon van 2,9 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er netto 2,03 procent over.
- Wie belegt in de tweejarige kasbon krijgt eveneens een coupon van 2,9 procent bruto, oftewel 2,03 procent netto.
- Tot slot kan je je geld ook voor vijf jaar vastklikken. In dat geval heb je zicht op een jaarlijkse rente van 2,5 procent bruto, oftewel 1,75 procent netto.
Minder lucratieve kasbons
Opgemerkt: Het rendement ligt deze keer lager dan bij de voorgaande uitgiftes.
- BNP Paribas Fortis had begin deze maand ook al kasbons op de markt gebracht, waarvan de looptijd start op 5 september. Dat is niet toevallig daags nadat de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon, afloopt. De bank hoopt zo een deel van 22 miljard euro die dan vrijkomt aan te trekken.
- De intekenperiode van die kasbons werd deze week weliswaar vervroegd stopgezet vanwege de groter dan verwachte populariteit. Nochtans kon de financiële instelling per looptijd 1 miljard euro ophalen. Sommige spaarders zullen ongetwijfeld vloeken, want die kasbons brachten meer geld in het laatje dan de huidige formules.
- De kasbons met een looptijd van één en twee jaar gingen gepaard met een rente van 3,1 procent, oftewel 2,17 procent netto.
- Het was ook mogelijk om je geld voor vijf jaar vast te klikken. In dat geval bedroeg de rente 2,65 procent bruto, oftewel 1,855 procent netto.
Duiding: Waarom ligt de coupon deze keer lager?
- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft begin juli voor het eerst in jaren het mes gezet in de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de monetaire instelling. Die bedraagt sindsdien 3,75 procent, tegenover 4 procent voorheen. Verwacht wordt dat er dit jaar nog renteverlagingen zullen volgen.
- Die lichte versoepeling van het geldbeleid heeft natuurlijk ook een impact op de marktrentes. Zo is de Belgische kortetermijnrente (op 1 jaar) in twee maanden tijd gezakt van 3,44 naar 3,04 procent.
- De nieuwe kasbons van BNP Paribas Fortis zijn ook iets minder rendabel dan die van de concurrenten. We nemen de eenjarige formule als voorbeeld. Bij Belfius, vdk bank en CPH Banque ontvang je een brutocoupon van 3 procent.
- Ondanks de rentedaling verwacht men bij BNP Paribas Fortis dat ook de nieuwe kasbons succesvol zullen zijn. “Vooral voor de kasbon met een looptijd van twee jaar zien we veel appetijt”, zegt een woordvoerder tegenover De Tijd. “Spaarders gaan ervan uit dat de marktrente nog verder zal dalen en willen deze rendementen daarom vastklikken.”