Bloedrode taferelen op Europese beurzen, Bel20 hardst onderuit

Met een verlies van gemiddeld 4 procent is het de slechtste dag van de maand voor de Europese beurzen. De Bel20 is de sterkste daler met 5 procent. Banken en bedrijven die profiteren van een heropening zijn de pineut.

Nadat eerder op de dag de Amerikaanse beurzen al de dieperik in gingen, zien we in Europa hetzelfde tafereel. In de Bel20 staat geen enkel aandeel in het groen, in Amsterdam zijn de betaalverwerker Adyen en de consumentengoederengroep Unilever zeldzame stijgers met respectievelijk 0,8 en 0,5 procent.

De sterkste daler in Brussel is de bank ING met 8,5 procent, op de voet gevolgd door KBC en de verzekeraar Ageas die er allebei meer dan 5 procent af doen.

Ook in de rest van Europa zijn de banken gezien. ABN Amro gaat in Amsterdam 8,8 procent onderuit, BNP Paribas doet er in Parijs 7 procent af en Deutsche Bank gaat in Frankfurt 6,3 procent lager.

De modegroep FNG kwam donderdag met bar slechte resultaten over 2019, maar de beurswaakhond FSMA heeft nog steeds vragen bij het rapport van 2018, waardoor het aandeel geschorst blijft.

Nulrente

Voorts zijn het vooral de toeristische aandelen die er aan moeten geloven. Luchtvaartmaatschappijen gaan meer dan 10 procent lager, de cruiserederij Carnival doet er 11 procent af en Unibail-Rodamco, dat 90 winkelpanden bezit, crasht 13 procent. In Parijs gaat de automaker Renault 14 procent lager.

Ook Europese beleggers lijken een schrik gepakt te hebben van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank Fed. Die gelooft dat de Amerikaanse economie niet zal herstellen voor 2022 en houdt daarom haar nulrente nog twee jaar aan. Dat laatste is goed nieuws voor beleggers, maar zonder een goed draaiende economie hebben ze daar niets aan.

Na de heropening van enkele Amerikaanse staten, schiet het aantal coronabesmettingen ook weer omhoog. Beleggers hebben schrik dat dat scenario zich herhaalt in Europa, met de heropening van meer en meer landen, en tot een tweede golf en dus nieuwe lockdowns leidt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20