Het is volatiliteit troef op de beurzen. Sinds de jongste rentevergadering van de Federal Reserve kleuren de koerstabellen bloedrood. Beleggers weten niet goed wat de toekomst zal brengen. David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs, is alvast niet optimistisch: “Zelfs zonder recessie zien we een neerwaarts risico op de beurzen.”
De Europese beurzen hebben de handelsweek in mineur gestart. De Bel20 heeft de eerste beursdag van deze week 3,4 procent in het rood afgesloten, waardoor het onder de symbolische grens van 4.000 punten is gedoken. De Eurostoxx50 verloor 2,7 procent.
Ook de Amerikaanse beurzen delen opnieuw in de klappen. De S&P500 en de Dow Jones hebben de handelsdag respectievelijk 1,8 en 1,5 procent in het rood gestart. De Nasdaq was na het luiden van de openingsbel opnieuw de grootste verliezer, met een min van 1,9 procent. Daarmee wordt er een vervolg gegeven aan de neerwaartse tendens die eind vorige week werd ingezet, na de rentevergadering van de Federal Reserve.
We zien soortgelijke taferelen op de cryptomarkt. Voor 1 Bitcoin (BTC) betaal je op dit moment 32.350 dollar. Dat is een daling van zo’n 5,5 procent in vergelijking met 24 uur geleden.
Renteverhogingen en angst voor recessie
De Amerikaanse centrale bank kondigde vorige week een renteverhoging van 50 basispunten aan. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, voegde eraan toe dat er onder de bestuurders een brede consensus bestaat om ook op de twee volgende vergaderingen de rente in dat tempo te verhogen. Verder start de toezichthouder met het afbouwen van de balans in juni. Dat alles baart de beleggers zorgen. Een forse renteverhoging is namelijk nadelig voor aandelen, en in het bijzonder voor groeiaandelen, waaronder tech. Op dit moment bedraagt de Amerikaanse tienjaarsrente 3,1 procent. Ter vergelijking: begin dit jaar was dat 1,6 procent.
Voorts maken beleggers zich zorgen dat een te snelle verkrapping van het beleid zal zorgen voor een recessie. “Ook als er geen recessie komt, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor de aandelenmarkten”, merkt Kostin op in een nota aan de klanten van Goldman Sachs. “Zelfs het meest gunstige scenario voor de economie zal gepaard gaan met een bescheiden rendement op aandelen.”
Grote schommelingen
“De schommelingen zullen groot blijven totdat er duidelijkheid is over het inflatiepad”, klinkt het. “De verkrappende financiële voorwaarden en de slechte marktliquiditeit maken het moeilijk om te pleiten voor een kortetermijnrally van vergelijkbare omvang als die van eind maart.” Toen kwamen de beurzen de correctie na de start van de oorlog in Oekraïne vrij snel te boven.
Kostin voegt er wel aan toe dat het meeste slechte nieuws nu waarschijnlijk in de koers zit, wat suggereert dat “er een extreem grote negatieve schok nodig is om de aandelenkoersen in de nabije toekomst substantieel lager te drijven.” Toch deelt niet iedereen die overtuiging. Zo liet Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis, eind vorige week nog weten dat een nieuwe bodem nog niet is bereikt.
(lb)