De boeren blokkeren nog steeds de haven van Zeebrugge, distributiecentra én nu ook de grens met Nederland. Binnen de Belgische politiek is er geen eensgezindheid over de aanpak van het protest. Ondertussen krijgen de landbouwers wel Europese en Vlaamse beloftes.
- Eén dode en meerdere zwaargewonden: dat is de trieste tol van monsterfiles die ontstonden door het afzetten van snelwegen en het blokkeren van op- en afritten door het boerenprotest en de gevaarlijke condities die daarop volgden op de weg.
- “Zo’n dodelijk ongeval is natuurlijk verschrikkelijk, we moeten dat absoluut vermijden, maar we bekijken nog de precieze oorzaak”, zo reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Ik begrijp de zorgen en lasten van de boeren”, herhaalde de christendemocrate op De Afspraak nog eens.
- “De grenzen zijn bereikt waar men gevaarlijke situaties creëert”, stelde ze, “maar de politie heeft zeker ingezet op dialoog en overleg” zo zei Verlinden opnieuw. “Dat is ook een boodschap die de boeren zelf hebben gegeven, dat men niet té gewelddadig wil zijn, niet té hard moet zijn in blokkades, omdat men anders sympathie verliest”.
- Bij de andere partijen, N-VA op kop, leeft wel wat frustratie over het uitblijven van een forse reactie bij Verlinden. “Men doet niets, om toch maar de achterban niet te forceren. Terwijl er doden vallen”, zo was vanmorgen binnen de Vlaamse regering te horen.
- Opvallend was dat premier Alexander De Croo (Open Vld), die de afgelopen tijd erg veel begrip toonde voor het standpunt en protest van de boeren, vanmorgen op Radio 1 een iets andere toon aansloeg: “ Ik denk dat nu wel het moment gekomen is om de blokkeringen op te geven.”
- De premier bleef tegelijk ook erg sussend: “Meerdere distributiecentra zijn de voorbije uren vrijgegeven op basis van overleg, dat vindt ook plaats met betrekking tot onze havens. Onze aanpak is er om in overleg te gaan en dan zien we dat zaken opgelost worden. Ik ben niet voor confrontaties en het inzetten van het leger, ik denk dat dit tot weinig resultaat leidt.”
- Die “inzet van het leger” herhaalde hij nogmaals aan de VRT, “Ik weet dat andere gepleit hebben het leger erop af te sturen”, wat al tot irritatie leidde bij Jan Jambon (N-VA), die de beschuldigingen helemaal wegwuifde: “Onzin, dat hebben wij nooit gevraagd.”
- Of de komende uren en dagen de acties nu zullen ophouden “op basis van dialoog en overleg” is maar de vraag. Meer dan 2.000 truckers wachten nog steeds in Zeebrugge op het opheffen van de blokkade, het provinciale rampenplan is er afgekondigd om de bestuurders te voorzien van eten en sanitair. De economische schade loopt ondertussen in de miljoenen euro’s voor de transportsector.
- Van het opheffen van blokkades bij de distributiecentra van Colruyt in Halle of van Aldi in Heusden-Zolder is ondertussen helemaal nog geen sprake. Ook de grensovergangen met Nederland op de autostrade en toegangswegen tot de haven van Antwerpen worden momenteel geblokkeerd.
Het resultaat van al het protest: De EU en de Vlaamse regering ontvangen de boeren en doen beloftes.
- Dat er “niet geluisterd wordt”, kan men nog moeilijk als strijdkreet lanceren. Begin deze week was er al overleg tussen de boeren en minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en Vlaams vice-ministerpresident Hilde Crevits (cd&v). Brouns ging overigens elke dag wel in dialoog met de boze boeren.
- Gisteren werd dan een hele delegatie boeren ontvangen door de Europese leiders, bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, waar ook premier De Croo en de Nederlandse premier Mark Rutte aanschoven. Daar komt een concreet actieplan vanuit de EU uit, “om de administratieve lasten van de boeren vanuit Europa af te bouwen”. Dat zou eind deze maand op een EU-top over landbouw concreet moeten worden.
- Vanmorgen volgde dan een gesprek tussen de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat en quasi heel de Vlaamse regering: Jambon, Brouns, Crevits, maar ook Zuhal Demir (N-VA) als minister van Omgeving, en vice-ministerpresidenten Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Ben Weyts (N-VA). Zeker Demir viel daarop op: zij was de afgelopen dagen afwezig gebleven.
- “We gaan hiermee van een conflictmodel naar een overlegmodel“, zo suste Jambon na afloop. De komende dagen wordt er verder gesproken over een vermindering van de administratieve lasten, een eerlijke prijs voor de producten, maar ook vagere begrippen als “rechtszekerheid”. De vraag is of er echt veel marge is om iets te geven, zoals over stikstof.
- “Dat overleg moet concreet gemaakt worden en leiden tot resultaten”, zei Boerenbond-baas Lode Ceyssens. Zowel hij als ABS-voorman Hendrik Vandamme waren na afloop “positief”, maar wezen erop dat het “nu snel daden moeten worden”, “om de rust op het terrein te laten weerkeren”. Daarbij moet opgemerkt worden dat beide organisaties niet bepaald veel greep lijken te hebben op de wilde acties, van onder meer het ‘Farmers Defence Force’, die niet op de gesprekken waren.