Bioscoophit ‘Black Panther: Wakanda Forever’ doet kassa Disney rinkelen

Black Panther: Wakanda Forever, het langverwachte vervolg op de superheldenfilm met wijlen Chadwick Boseman, breekt in zijn eerste week alle records in de bioscoop.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn jongste Marvel-hit versterkt Disney zijn positie in het filmlandschap. De aankoop van het superheldenuniversum, waar vroeger twijfels over bestonden, blijkt een schot in de roos.

In het nieuws: Sinds vorige week (start op 9 november) is Black Panther: Wakanda Forever in de zalen wereldwijd te zien. De film wordt vooral als eerbetoon gezien aan Chadwick Boseman, de in 2020 overleden hoofdrolspeler van de eerste Black Panther-film.

De cijfers:

  • De film bracht in zijn openingsweekend 180 miljoen dollar (174,16 miljoen euro) op in de Verenigde Staten. Daarmee breekt hij het record voor hoogste box-office in november. Dat record stond tot op heden op naam van The Hunger Games: Catching Fire uit 2013 (158 miljoen dollar) op.
  • Wereldwijd zit Black Panther ondertussen al aan een opbrengst van 381 miljoen dollar (369,31 miljoen euro).

Het bredere plaatje: De inkomsten dragen bij tot een totale opbrengst van 3 miljard dollar (2,9 miljard euro) van Disney dit jaar. Naast Wakanda Forever waren ook de cijfers van films als Doctor Strange in the Multiverse of Madness (955 miljoen dollar) en Thor: Love and Thunder (761 miljoen dollar) kaskrakers.

Twee andere grote releases waren Death on the Nile en Lightyear. Zij stelden een beetje teleur aan de box-office, maar konden toch respectievelijk 138 miljoen dollar en 227 miljoen dollar toevoegen.

The Bottom Line: Disneys grootste box-office-successen dit jaar komen uit de Marvel Cinematic Universe. MCU is sinds 2009 onderdeel van de entertainmentreus.

“Passen Spider-man en Black Panther wel bij Mickey Mouse en Donald Duck?”, klonk het toen. Intussen is het duidelijk dat Disney zijn investering dubbel en dik heeft terugverdiend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20