Bitcoin rondt opnieuw de kaap van 40.000 dollar: is de herstelbeweging ingezet?

Bitcoin (BTC) lijkt te herstellen van de correctie van woensdag. Op het dieptepunt was de waarde van de cryptomunt gezakt tot 31.300 dollar. Intussen moet u opnieuw 42.000 dollar op tafel leggen als u een Bitcoin wil kopen.

Waarom is dit belangrijk?

De crash op de cryptomarkten woensdag was één van de grootste in de recente geschiedenis. De cryptomunten hebben in één week tijd ruim 600 miljard dollar aan marktwaarde moeten prijsgeven. Dit alles kwam woensdag in een stroomversnelling terecht nadat de cryptobeleggers wederom slecht nieuws te horen kregen. De Chinese centrale bank herhaalde het verbod voor de financiële sector om diensten aan te bieden met cryptomunten. Bitcoin moest eerder al terrein prijsgeven nadat CEO Elon Musk onder meer zei dat Tesla niet langer Bitcoin aanvaardt als betaalmiddel voor wagens.

De waarde van Bitcoin was woensdag op het dieptepunt gezakt tot 31.300 dollar. Daarmee was de grootste cryptomunt 27 procent minder waard. Dat was één van de stevigste dalingen in de recente geschiedenis van BTC.

Herstel Bitcoin

Ook de andere cryptomunten moesten heel wat terrein prijsgeven. Dalingen tot 25 procent of meer waren geen uitzonderingen. Aanleiding voor die correctie was het verbod dat de Chinese centrale bank had opgelegd aan de financiële sector om diensten aan te bieden die betrekking hebben op cryptomunten. Dat was in principe een herhaling van een standpunt dat de Chinese overheid in 2017 al naar buiten had gebracht.

Intussen is Bitcoin de correctie al gedeeltelijk te boven gekomen. De munt rondde donderdag in de vroege namiddag opnieuw de kaap van 40.000 dollar. Kort na de forse daling probeerde Elon Musk, de CEO van Tesla, woensdag de koers naar omhoog te tweeten door onder meer aan te geven dat Tesla geen Bitcoins van de hand doet. Hij deed dat naar eigen zeggen op aanraden van zijn ‘Master of Coin’, een speelse naam voor zijn financieel directeur (CFO) Zach Kirkhorn. De tweets hadden die dag zelf weinig tot geen impact op de koers.

Koersverloop Bitcoin afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

Andere crypto’s herstellen ook

Ook de andere cryptomunten (ook wel altcoins genoemd) hebben een herstelbeweging ingezet. Ethereum (ETH), de tweede grootste cryptomunt op de markt, noteert momenteel ruim 25 procent hoger dan 24 uur geleden. De waarde van de munt is sinds woensdagnamiddag gestegen van 2.300 tot 2.930 dollar. Op het dieptepunt was de waarde van de cryptomunt even gezakt tot 2.170 dollar.

Ook Dogecoin (DOGE) doet het, mede dankzij een recente tweet van Musk, beter dan 24 uur geleden. De waarde van de grapmunt is gedurende die periode met 25 procent gestegen tot 0,42 dollar. Eerder deze maand was DOGE nog 0,71 dollar waard.

Bitcoin tot 20.000 dollar

Ondertussen hebben meerdere analisten en experts gereageerd op de cryptocrash van woensdag. Volgens Konstantin Boyko-Romanovsky, CEO en oprichter van platform Allnodes, is er nog geen berenmarkt aan de gang. ‘Dat laatste zou het geval zijn als de blockchainindustrie tekenen van vertraging zou vertonen. Dat kan niet verder van de waarheid zijn’, aldus de man.

Kai Bennink, Head of Strategy bij BUX Crypto, heeft het dan weer over een terugval die nodig was. ‘De markt was duidelijk oververhit en Bitcoin is sinds mei vorig jaar met 700 procent gestegen. Veel andere crypto-activa profiteerden hier ook van en stegen met zelfs een veelvoud hiervan’, aldus de topman. ‘Bij scherpe dalingen zoals gisteren, gaat het altijd vrij snel omdat veel orders die traders open hebben staan worden getriggerd en dit veroorzaakt een domino-effect.’

Bennink verwacht geen veranderingen op lange termijn: ‘Bitcoin is een geweldige opslagplaats van waarde, en met de macro-economische situatie die nu speelt, is er nog meer reden voor Bitcoin om te groeien.’

In een reactie aan De Tijd donderdag liet bitcoinadvocaat Thomas Spaas weten dat de koers van Bitcoin nog kan zakken tot 20.000 dollar. Hij merkte in het interview wel op dat het nieuws uit China nooit zo’n grote impact mocht gehad hebben. ‘Maar veel beleggers zijn nieuw in de cryptowereld en die schrikken snel, waarna ze op de verkoopknop drukken’, klonk het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.