Bitcoin tikt grens van 16.000 dollar aan

Een net-verkozen Joe Biden en vaccinhoop uit de hoek van Pfizer deden de aandelenbeurzen rallyen. Bitcoin daarentegen maakt geen grote sprongen, maar tikte wel de 16.000 dollar aan.

We schreven het al eerder: bitcoin deed kort na de Amerikaanse verkiezingen zijn best en tikte pre-2019-records aan. De 16.000 dollar kwam in zicht, maar in de voorbije dagen waarbij de gewone beurzen een rally organiseerden, bleef bitcoin hangen.

Vaccinhoop

Met een vaccin komt er een eerste horizon voor de coronacrisis, een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. De beurzen reageerden euforisch, maar sommige lockdown-aandelen, vooral in de techsector, gingen lager. Bitcoin, een vluchtbelegging in coronatijden, kende merkwaardig genoeg geen grote schommelingen. Niet opwaarts en ook niet neerwaarts.

In de afgelopen 7 dagen bleef bitcoin tussen de 14.700 en de 15.900 dollar zweven. Bij de heropening van de beurzen op maandag zakte de prijs kort onder de 15.000 dollar, maar dat werd al snel weer rechtgezet. Vandaag ging bitcoin kort door het plafond van de 16.000, op het moment van schrijven bungelt de prijs weer op 15.900 dollar.

Veilige haven

We analyseerden al eerder waarom bitcoin net nu richting een hoogtepunt schijnt te werken. Maar dat de digitale munt losstaat van de courante beurzen, lijkt ook steeds meer het geval te zijn. Analisten zien in bitcoin steeds meer een alternatieve veilige haven, zoals goud, zij het ietwat volatieler.

Na een initiële crash in het begin van 2020 herstelde bitcoin sneller dan de meeste markten. De coronacrisis bleek voor veel investeerders het uitgelezen moment om een nieuwe weg in te slaan. Paypal trok vervolgens bitcoin binnen als betaalmiddel en dat creëert momentum voor de cryptomarkt. Tussen 12 maart en 1 oktober steeg de prijs voor bitcoin met meer dan 260 procent. Dat maakt het een van de best presterende investeringen van het jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20