Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft bitcoin, samen met tal van andere cryptomunten, de wind in de zeilen. Maar wat als je jouw cryptobelegging wilt omzetten in geld? Kans bestaat dat je in dat geval een deel van jouw opbrengsten moet afstaan aan de fiscus.
Key takeaways
- De koers van bitcoin flirt met de grens van 90.000 dollar. Kans is groot dat veel beleggers nu hun winst willen verzilveren.
- De fiscus ligt weliswaar op de vloer. De manier waarop je belegt, bepaalt of je belastingen moet betalen op jouw winsten en hoeveel het tarief bedraagt.
- De kapitaalopbrengsten, die bijvoorbeeld voortvloeien uit “staken”, worden belast zoals gewone kapitaalopbrengsten, zoals dividenden bij aandelen.
Context: Trump geeft bitcoin vleugels.
- Bitcoin heeft dinsdag een nieuwe recordhoogte bereikt. Op een bepaald moment was de grootste cryptomunt op de markt net geen 90.000 dollar waard. Vandaag schommelt de BTC-koers rond 88.000 dollar.
- Cryptobeleggers reageren positief op de verkiezingsoverwinning van Trump. De Republikein heeft tijdens zijn campagne meermaals aangegeven dat hij de regels voor cryptomunten wil versoepelen. Meer zelfs, hij wil van de Verenigde Staten (VS) de “cryptohoofdstad van de wereld maken.”
- Opgemerkt: In het (recente) verleden was Trump nochtans een grote tegenstander van crypto’s. Zo zei hij bijvoorbeeld in 2021 tijdens een interview met Fox “dat bitcoin pure oplichting is.”
Duiding: Maar wat als je na de recente hausse je bitcoins of andere cryptomunten wilt verkopen?
- Tot op vandaag heeft de Belgische staat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland, nog geen fiscaal stelsel of richtlijnen uitgewerkt die specifiek van toepassing zijn op cryptomunten. Maar dat betekent niet dat je vandaag geen belastingen moet betalen. Nu baseert de fiscus zich voornamelijk op de algemene belastingregels.
- De belastingdienst kijkt naar de manier waarop je je cryptovermogen beheert om te bepalen of je een deel van je inkomsten moet afstaan aan de staat. Het tarief kan weliswaar variëren.
Hoeveel belastingen moet je betalen op bitcoin en andere munten?
Details: Er zijn drie scenario’s mogelijk.
- Als een belegging in crypto’s binnen een normaal beheer van je vermogen valt, moet je geen belastingen op de gerealiseerde opbrengsten betalen. De fiscus houdt daarbij rekening met verschillende criteria:
- Welk deel van je vermogen beleg je in crypto? “Er wordt daarbij gekeken naar het risico dat je neemt. Iemand met een vermogen van 500.000 euro die 5.000 euro belegt, neemt verhoudingsgewijs een klein risico. In dat geval is er dus sprake van een normaal beheer van vermogen. De rulingcommissie hanteert daarbij doorgaans een bovengrens van 20 procent van het eigen vermogen”, verduidelijkte Dave van Moppes, fiscaal advocaat bij Tuerlinckx Tax Lawyers en mede-auteur van “Cryptomunten cryptisch belast” een tijdje geleden tijdens een webinar van het cryptoplatform Binance. “Dat geldt bijvoorbeeld niet voor iemand die geld leent om te beleggen.”
- Het aantal transacties. “Iemand die regelmatig handelt om zo snel mogelijk winsten realiseren, speculeert in principe”, klonk het. “Dat is een basisprincipe, maar bij crypto’s kunnen opeenvolgende transacties noodzakelijk zijn om één operatie te doen. Denk bijvoorbeeld aan crypto’s kopen, om die vervolgens in te ruilen voor een andere digitale munt die je vervolgens wilt staken. Daardoor is het aantal transacties in mijn ogen minder relevant bij crypto’s.”
- De duurtijd tussen de aan- en verkoop. “Buy & hold is de beste manier om aan te tonen dat je cryptobelegging onder normaal beheer valt”, aldus de advocaat. “Dit is natuurlijk een subjectief gegeven, waardoor er een grijze zone is.”
- Wanneer er sprake is van speculatie worden de inkomsten beschouwd als diverse inkomsten, waarop je 33 procent belastingen moeten betalen.
- In het geval van professioneel beheer worden de inkomsten belast als beroepsinkomsten. Daarop zijn dus sociale bijdragen en de gewone tarieven in de personenbelasting verschuldigd. De verschuldigde belastingen kunnen oplopen tot 50 procent.
- Crypto’s minen wordt door de fiscus doorgaans beschouwd als een professionele activiteit, waardoor je belastingen verschuldigd bent op de inkomsten die daaruit voortvloeien.
Kapitaalopbrengsten
Passief inkomen: Met crypto’s kan je natuurlijk veel meer doen dan kopen en verkopen. Het is onder meer mogelijk om je crypto’s te staken. De opbrengsten die daaruit voortvloeien, worden net zoals andere kapitaalopbrengsten, belast. Daarbij int de belastingdienst een roerende voorheffing van 30 procent.
- Bij staken komt de belastinggrondslag overeen met de waarde van de cryptomunt op de dag waarop je die ontvangt. “Indien de koers van de crypto de dag daarna crasht, wordt de belasting nog altijd berekend op basis van de valutawaarde die eerder van toepassing was”, aldus van Moppes.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.