Bitcoin dondert met 8 procent omlaag na Russische aanval op Oekraïne

Bitcoinbeleggers halen massaal geld uit de cryptomarkt nadat het Russische leger begon met een invasie van Oekraïne.

De koers van Bitcoin zakte donderdagochtend tot zijn laagste punt van de afgelopen maand. Op het moment van schrijven koerst de grootste cryptomunt ter wereld meer dan 8 procent lager in vergelijking met 24 uur geleden. De totale marktwaarde van digitale munten verloor donderdag al meer dan 150 miljard dollar.

Over de hele wereld daalden de aandelenmarkten al fors in reactie op de oorlogsdreiging vanuit Rusland. Dat haalde ook Bitcoin, een digitaal activum dat steeds meer correlatie met (techn)aandelen vertoont, en altcoins neer.

Op het moment van schrijven kost een Bitcoin 35.492 dollar. Ethereum, de tweede meest waardevolle cryptomunt, en andere altcoins tekenen een verlies van meer dan 10 procent op.

Westerse sancties kunnen crypto verder doen kelderen… of een onverwachte rally uitlokken

Risicovolle activa, zoals crypto en aandelen, gaan duidelijk gebukt onder het losbarstende conflict tussen Rusland en Oekraïne. “Dit geldt voor Bitcoin en andere crypto, die momenteel nog steeds gezien worden als een beleggingsklasse met een zeer hoog risico”, zei Vijay Ayyar, topman van cryptobeurs Luno tegen zakenzender CNBC.

Ondertussen werken de VS, het VK en Europa aan een nieuw sanctiepakket om Rusland te straffen voor de invasie. Dat kan de waarde van crypto nog meer neerhalen of zorgen voor een onverwachte rally door cryptobeleggers in Rusland, dat een bruisende blockchainsector kent.

Volgende stierenmarkt tegen 2024?

Cryptomunten staan onder forse druk sinds Bitcoin en Ethereum in november nieuwe all-time highs bereikten. Sindsdien is al zeker de helft van de marktwaarde van Bitcoin verdampt.

Ayyar zei tegen CNBC nog dat hij Bitcoin tot een koersniveau van 30.000 dollar ziet zakken. Zelfs een prijs van 28.000 dollar per stuk zou mogelijk zijn, meent de crypto-ondernemer. Indien die weerstandslijn gebroken wordt, zou Bitcoin zelfs naar een prijs van 20.000 dollar kunnen afdonderen.  

Die voorspelling komt ongeveer overeen met wat Du Jun, mede-oprichter van de Chinese cryptobeurs Huobi, denkt. Volgens Du zou er pas een volgende stierenmarkt aanbreken voor Bitcoin in 2024, nadat de volgende “halving” van het Bitcoinsysteem doorgevoerd werd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20