Bill Gates lanceert boek over klimaat

Microsoft-costichter Bill Gates lanceert ‘How to Avoid a Climate Disaster’, een boek over klimaatverandering.

De centrale stelling van Gates is dat een vermindering van broeikasgassen niet voldoende is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar dat zero uitstoot noodzakelijk zal zijn. ‘Een doel stellen om alleen onze uitstoot te verminderen, maar niet te elimineren, is niet voldoende. Het enige verstandige doel is nul’, zegt de ondernemer-filantroop.

Wat de zaak bemoeilijkt, is dat de wereld in de komende decennia meer energie nodig zal hebben, zodat ook de armste landen over voldoende elektriciteit kunnen beschikken. Technologie en innovatie gaan ons moeten redden, zegt Gates. ‘We moeten de tools die we al hebben, zoals zon- en windenergie, sneller en slimmer inzetten. En we moeten baanbrekende technologieën creëren en uitrollen die ons de rest van de weg kunnen helpen.’

Binnen Breakthrough Energy, een van zijn organisaties, startte Gates een durfkapitaalfonds op dat zich richt op innovaties in een schone energie. Dat kreeg eind vorig jaar een Europese variant, een fonds van 100 miljoen euro met steun van de Europese investeringsbank.

Wereldvraagstukken

Met zijn nieuwe boek, dat morgen in de handel komt, werpt Gates zich opnieuw op tot een expert in een van de grote wereldvraagstukken. Hij speelde de voorbije maanden een publieke rol in het debat over de coronacrisis, omdat hij al jaren kennis rond epidemiebestrijding verzamelt via zijn stichting The Bill & Melinda Gates Foundation. Vorig jaar trok hij nog de parallel tussen de coronacrisis en de klimaatcrisis.

Dat alles leidt wel tot onaangename neveneffecten voor hem persoonlijk, want sinds het begin van de pandemie wordt de miljardair geviseerd in allerhande complottheorieën.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20