Bill Gates haalt honderden miljoenen dollars op bij grote Amerikaans bedrijven om de klimaatopwarming tegen te gaan

Bill Gates heeft naar verluidt zo’n 1 miljard dollar opgehaald bij verschillende bedrijven om een project te financieren dat de opwarming van de aarde moet bestrijden.

Gates haalde het kapitaal op via zijn non-profitorganisatie Breakthrough Energy. De miljardair liet manadag weten dat Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America en Arcelormittal hebben toezegd om een financiële bijdrage te leveren. Het zou naar verluidt om ruim 1 miljard dollar gaan, maar dat is niet bevestigd.

Breakthrough Energy Catalyst

Blackrock, Microsoft, American Airlines en Arcelormittal hebben intussen bevestigd dat ze elk ongeveer 100 miljoen dollar zullen doneren. De andere bedrijven hebben nog geen specifiek bedrag vermeld.

Volgens Breakthrough Energy zal het geld gebruikt worden om het project “Breakthrough Energy Catalyst” te financieren. Dat project werd eerder dit jaar gelanceerd en het is de bedoeling om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen die zullen helpen om een koolstofvrije economie te creëren.

“Er is een nieuwe industriële revolutie nodig om de klimaatopwarming tegen te houden”, zei Gates in een verklaring maandag. “De helft van de technologie die nodig is om een nuluitstoot te bereiken, bestaat nog niet of is te duur voor een groot deel van de wereld. Catalyst wil daar verandering in brengen en een doeltreffende manier bieden om te investeren in de toekomst van onze schone technologie.”

“Door samen te werken met deze groeiende gemeenschap van private en publieke partners zal Catalyst een globale kijk hebben op het energie-innovatielandschap – de belangrijkste technologieën, toonaangevende bedrijven, financieringspartners en cruciale beleidslijnen – en de projecten financieren die de grootste positieve impact op onze planeet zullen hebben”, voegde hij eraan toe.

Het programma zal in eerste instantie gericht zijn op directe luchtafvang, groene waterstof, energieopslag voor de lange termijn en duurzame vliegtuigbrandstof.

“Een gedeelde verantwoordelijkheid”

Larry Fink, CEO en voorzitter van BlackRock, zei in een verklaring dat de overgang naar een emmisievrije wereld “de gedeelde verantwoordelijkheid is van elke burger, onderneming en regering” en voegde eraan toe dat voor een wereldwijde energietransitie 50 biljoen dollar nodig is.

“Onze samenwerking met het Catalyst-programma vertegenwoordigt een vijfjarige filantropische verbintenis om te investeren in baanbrekende wetenschap die zal helpen om vitale schone energieoplossingen naar voren te brengen”, aldus Fink.

Hoe dan ook zijn dergelijke initiatieven meer dan welgekomen. Uit het jongste klimaatrapport van IPCC, het klimaatorgaan van de Verenigde Naties (VN), blijkt dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om de klimaatopwarming tegen te gaan. Volgens veel experts is het rapport een laatste waarschuwing. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20