Bill Gates bestelt grote coronastudie in Leuven

Op de Leuvense campus Gasthuisberg wordt binnenkort een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht. De afzender is Bill Gates, de costichter van Microsoft.

Dat schrijft De Standaard woensdag. Op vraag én op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) zal de KU Leuven ze de komende weken testen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus.

De uit de VS opgestuurde medicijnstalen komen uit de portefeuille van het Scripps-instituut in Californië. Dat heeft de voorbije jaren een uitgebreide verzameling actieve bestanddelen aangelegd van bestaande of nog niet ontwikkelde medicijnen tegen de meest diverse aandoeningen.

‘De Bill & Melinda Gates Foundation hoopt dat er bij die vijftienduizend stoffen een of meerdere moleculen zitten die ook het ­nieuwe coronavirus kunnen ­afremmen’, zegt Johan Neyts van het laboratorium Virologie aan het Leuvense Rega-Instituut, dat de analyse op zich zal nemen. ‘Dat gaan we voor ze uitzoeken.’

Volautomatisch

Het hoogbioveiligheidslab van het Rega is volgens Neyts wellicht het enige in de wereld dat met ­hoge doorvoersnelheid en op een veilige manier duizenden kandidaat-moleculen na elkaar kan testen. ‘Een week of twee nadat de zending is afgeleverd, kennen we de resultaten.’ Het lab werd op maat ontworpen door Neyts’ ­collega Pieter Leyssen, een viroloog en selfmade-ingenieur. Het draait volautomatisch, dag en nacht, ­zeven dagen in de week.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20