10 zaken die u niet weet over het schandaal rond de introductie van de bikini in 1946

De bikini viert op 5 juli zijn verjaardag. Het was op die zomerdag in 1946 dat Louis Réard zijn creatie aan de wereld toonde. Vandaag is deze weinig verhullende strandkledij helemaal ingeburgerd, maar ooit zorgde ze voor een waar schandaal. Enkele feiten over het iconische strandpak:

  1. De Franse auto-ingenieur Louis Réard (wiens familie een lingeriewinkel uitbaatte) kwam op het idee van de bikini toen hij opmerkte dat vrouwen op Franse stranden het materiaal in het midden van hun grote badpakken opvouwden om meer van hun huid te ontbloten.
  2. De bikini is genoemd naar de gelijknamige atol in de Marshalleilanden. De V.S. voerden op dat moment nucleaire tests uit in de regio. Réard voorspelde dat de reacties op zijn nieuwe badkledij vergelijkbaar zouden zijn met die op de atoombom.
  3. De timing was perfect: de Europese bevolking was door de oorlog in geen jaren naar het strand geweest. Mensen snakten naar de zon en de zee.
  4. Réard vond geen enkel professioneel model om deze badkledij te dragen op het officiële debuut op een mode-evenement in Parijs. Hij schakelde dan maar de 19-jarige Franse stripper Micheline Bernardini in.
  5. Bernardini, een exotische danseres van het populaire Casino de Paris, ontving na haar bikinidebuut 50.000 brieven van fans.
  6. De bikini die ze droeg had een krantenmotief. Réard had dit gekozen in afwachting van de krantenkoppen die het kledingstuk zou halen.
  7. Bernardini hield op de eerste bikinifoto’s een luciferdoosje vast. De idee was dat de bikini klein genoeg was om in het doosje te passen.
Getty Images

8. In landen als Italië en Spanje werd deze weinig verhullende strandkledij aanvankelijk verboden en werden toeristen in bikini hardhandig van de stranden verwijderd.

9. Het Amerikaanse magazine Modern Girl schreef op het einde van de jaren 1950 dat de bikini onacceptabel was voor Amerikaanse vrouwen “met tact en fatsoen”.

10. De bikini brak door in de jaren zestig en werd snel deel van de Amerikaanse popcultuur, onder meer dankzij de Brian Hyland hit ‘Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini‘ en de navelscenes van Annette Funicello in de film ‘Beach Party’ van 1963.

Meer