Bijna 40 procent van het gezinsinkomen gaat naar de aankoop van een woning

Stefan Willems, een van de personen achter Spaarvarkens.be, geeft in een gesprek met Business AM Radio advies over het kopen of huren van woning. “Voor de ene persoon is huren een goed idee, terwijl de andere persoon beter af is met de aankoop van een woning”, merkt hij op.


Het volledige gesprek met Stefan Willems kan u hier beluisteren.


De details: Er is geen algemeen advies wanneer het gaat over het kopen of huren van een woning. “Alles hangt af van jouw financiële en persoonlijke situatie”, zegt Willems.

  • “Huren is bijvoorbeeld een goed idee voor iemand die net begonnen is met werken. De kans bestaat immers dat je vroeg of laat van job zal veranderen. Huren geeft meer vrijheid op dat vlak”, verduidelijkt hij. “Bovendien is huren doorgaans goedkoper dan een woning afbetalen.”
  • Wie nog maar net de arbeidsmarkt betreedt, heeft meestal onvoldoende financiële middelen voorhanden om de aankoop van een eigen woning te financieren. “Mensen onderschatten ook hoe moeilijk het de komende jaren zal zijn om een eigen woning te kopen”, klinkt het. Zo wordt lenen duurder door de stijgende rentes.
  • Nog een pluspunt: het geld dat je bespaart door te huren, kan je gebruiken om te beleggen. Op die bouw je je vermogen verder op. “Op lange termijn levert een gespreide portefeuille jaarlijks ongeveer 7 procent op”, verduidelijkt de financiële expert. De rendementen kunnen natuurlijk fors variëren. Zo was 2022 allesbehalve een topjaar voor de beleggers.

Vastgoed kopen

Wanneer kopen? Volgens Willems is kopen interessant wanneer je meer stabiliteit in je leven hebt.

  • “Veel hangt ook af van de financiële slagkracht van de persoon zelf”, gaat hij verder. “Op dit moment gaat 39 procent van het modaal gezinsinkomen naar de aankoop van een woning. In principe zou dat maar 33 procent mogen zijn. Ikzelf ben zeer conservatief op dat vlak. Zodra de kaap van 35 procent wordt gerond, raad ik af om te kopen.”
  • Vastgoed kopen is natuurlijk ook een investering in jezelf”, voegt hij eraan toe.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.