Het Big Tech-rapport: Amazon top, Meta flop

De grote Amerikaanse techbedrijven brachten deze week hun kwartaalcijfers uit. Terwijl Apple en Amazon positief verrasten, kreeg Meta opnieuw een klap. Een overzicht.

Apple

Koersevolutie sinds begin dit jaar: -8,5 procent

Met een omzet van 83,0 miljard dollar in het recentste kwartaal deed Apple beter dan de verwachting van de analisten en ook beter dan een kwartaal eerder (81,4 miljard euro). Dat komt neer op een groei met 2 procent. Dat is niet meer de supergroei van de hoogdagen, maar CEO Tim Cook zal er in de huidige marktomstandigheden wellicht mee kunnen leven.

De iPhone blijft de grote trekker: in het kwartaal verdiende Apple 40,67 miljard dollar aan de verkopen van zijn sterproduct. De grote vraag voor de nabije toekomst is of de verkoop van de iPhone recessiebestendig is.

Amazon

Koersevolutie sinds begin dit jaar: -17,6 procent

De beurskoers van Amazon zoefde vrijdag ruim 12 procent hoger in een eerste reactie op de beter dan verwachte kwartaalcijfers. Over het hele jaar bekeken is er nog steeds stevig koersverlies, maar dat is voor alle techreuzen het geval.

Amazons omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 121,1 miljard dollar, of 7 procent hoger dan een jaar eerder. CEO Andy Jassy, die zijn voorganger Jeff Bezos moet doen vergeten, voegde eraan toe dat het bedrijf “de omzet ziet versnellen”.

De e-commerce- en serverreus blijft dus groeien, maar doet dat wel niet meer met winst. Amazon kwam uit op een kwartaalverlies met 2 miljard dollar, tegenover nog een winst van bijna 8 miljard dollar een jaar eerder. Maar omdat de groeimotor op volle toeren blijft draaien, reageren beleggers enthousiast.

Meta

Koersevolutie sinds begin dit jaar: -53,0 procent

Van de techreuzen is Meta overduidelijk het bedrijf dat dit jaar het meeste tegenwind te verduren krijgt. De beurskoers is inmiddels ruim gehalveerd. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram moest voor het eerst een omzetdaling incasseren door tegenvallende reclame-inkomsten.

Terwijl het bedrijf nog twijfelt in welke mate het concurrent TikTok moet naäpen, is ook nog onduidelijk hoe ver Meta zal kunnen springen met zijn ambitieuze metaverse-project.

Alphabet

Koersevolutie sinds begin dit jaar: -20,9 procent

Alphabet, de moedergroep boven Google, bracht dinsdag zwakker dan verwachte omzet- en winstcijfers uit. De omzet groeide met 13 procent, tot 69,7 miljard dollar, waarbij de advertentie-inkomsten met bijna 12 procent stegen naar 56,3 miljard dollar.

Dat is een fors lager groeitempo dan een jaar eerder (+62 procent), maar blijft natuurlijk wel een ritme waar veel bedrijven maar kunnen dromen. De winst kreeg, net zoals bij Amazon en andere techbedrijven, een knauw door de oplopende kosten.

Het wordt de komende maanden uitkijken hoeveel Alphabet zal kunnen verdienen met online advertenties, terwijl bedrijven hun marketing- en reclamebudgetten terugschroeven omwille van de dreigende recessie.

Microsoft

Koersevolutie sinds begin dit jaar: -16,9 procent

Microsoft kon zowel zijn omzet als winst opkrikken in het recentste kwartaal, al kwamen de cijfers wel lager dan de analistenverwachting uit. Beleggers reageerden positief, omdat CEO Satya Nadella de prognose voor het hele boekhoudjaar niet wijzigde. Microsoft denkt nog steeds dat de jaaromzet met dubbele cijfers kan stijgen, vooral dankzij zijn clouddiensten.

“De sterke vooruitzichten tonen aan dat Microsoft blijft profiteren van de pandemiegerelateerde verschuiving naar hybride werkmodellen”, schrijft KBC Securities.

(lb)


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20