Meta incasseert nieuwe beursklap na eerste krimp ooit

Beleggers sturen het aandeel Meta donderdag ruim 6 procent lager in een eerste reactie op de tegenvallende kwartaalcijfers. Het bedrijf van stichter Mark Zuckerberg is dit jaar intussen al ruim de helft van zijn beurswaarde kwijtgespeeld.

Meta maakte woensdagavond bekend dat zijn omzet in het tweede kwartaal op 28,8 miljard dollar afklokte. Dat is minder dan wat analisten verwacht hadden, en ook minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Voor beleggers, die bij Meta (voorheen Facebook) jarenlang onafgebroken groei gewend waren, was dat wennen. De omzetdaling was aan dalende reclame-inkomsten in Noord-Amerika en Europa te wijten.

bron: Meta

TikTok

Naast het moeilijke macroeconomische klimaat staan de apps Facebook en Instagram onder druk door de concurrentie van TikTok. Zozeer zelfs dat Zuckerberg die rivaal zonder schroom gaat kopiëren, wat dan weer tot protest bij de gebruikers leidt.

Met een nettowinst van 6,69 miljard dollar in het tweede kwartaal blijft Meta wel een indrukwekkende winstmachine, maar beleggers maken zich zorgen om de tanende populariteit in het Westen. De groep zelf is ook relatief somber over het lopende kwartaal: Meta mikt op een omzet tussen 26 tot 28,5 miljard dollar, wat beduidend lager is dan een jaar geleden.

(fjc)

Meer