‘Big Oil’ wordt afgetroefd door de pandemie

Exxon Mobil en Chevron, twee Amerikaanse oliegiganten, rapporteerden vrijdag stevige kwartaalverliezen. De pandemie houdt lelijk huis in de fossiele energiesector. 

Exxon Mobil maakte een verlies van 680 miljoen dollar tijdens de periode van juli tot en met september, dat is het derde opeenvolgende kwartaalverlies voor de oliereus. Chevron schiet er in het voorbije kwartaal 207 miljoen dollar bij in. Vorig jaar in die periode maakte de opvolger van oliemagnaat Rockeffellers bedrijf Standard Oil nog 2,6 miljard dollar winst.

De vraag naar olie en gas kelderde tijdens het voorjaar doordat de pandemie de consumptie en verplaatsingen wereldwijd in de kiem smoorde. Hoewel het lichtjes herstelde sindsdien bleef de vraag kwakkelen. Het bereikte alleszins nooit de niveau’s van voor de pandemie. De recente heropleving van het virus in de VS en in Europa zal de vraag vast en zeker opnieuw zuidwaarts sturen. 

De cijfers 

In zijn kwartaalrapport laat Exxon weten dat hoewel de productie van olie en gas licht gestegen was tegenover het tweede kwartaal, de omzet met 29 procent terugviel. De vraag bleef namelijk te zwak.

‘We blijven vertrouwen hebben in onze langetermijnstrategie en de fundamenten van ons bedrijf, en nemen de nodige maatregelen om waarde te behouden en tegelijkertijd de balans en het dividend te beschermen’, zei Darren W. Woods, CEO van Exxon in de begeleidende perstekst. 

De omzet van Chevron viel terug tot 24 miljard dollar, komende van 35 miljard tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de productie was 7 procent gezakt tegenover 2019. 

‘De wereldeconomie blijft onder het niveau van voor de pandemische niveau handelen, wat een impact heeft op de vraag naar onze producten die nauw verband houden met de economische activiteit’, gaf Michael K. Wirth, CEO van Chevron als verklaring in een persbericht. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20