Big Brother in Iran: Teheran gebruikt gezichtsherkenning om strikte kledingvoorschriften te handhaven… ook in de auto

De Iraanse autoriteiten gebruiken nieuwe camera’s uitgerust met facial recognition, om de strikte kledingvoorschriften voor vrouwen in het land te helpen handhaven.

Waarom is dit belangrijk?

In Iran is het al lange tijd onrustig, als gevolg van het overlijden van de jonge Mahsa Amini in september. Die werd door de Iraanse politie buitengewoon hardhandig opgepakt, omdat ze haar Hijab niet goed zou hebben gedragen. Om de wetgeving aangaande de kledingvoorschriften effectiever te handhaven, zet het regime in Teheran in op speciale technologieën, waaronder gezichtsherkenning.

De essentie: Het regime in Teheran gebruikt speciale gezichtsherkenningstechnologie om vrouwen op te sporen die op straat of in de auto geen Hijab dragen.

  • Dat zegt onderzoekster Mahsa Alimardani van de Universiteit Oxford in een interview met Wired. Alimardani vertelde over verschillende vrouwen in Iran die zeggen een boete te hebben gekregen voor het overtreden van de strenge wet aangaande kledingvoorschriften. Echter zouden deze vrouwen op geen enkel moment persoonlijk in contact hebbe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20