Wereldleiders hebben zich uitgelaten over een stijgende dollar, die de inflatie in hun eigen economieën verder aanwakkert en dreigt neer te halen.
Wereldleiders hebben – op een jaarlijkse bijeenkomst van het IMF en Wereldbank – kritiek geuit op het monetair beleid van de Verenigde Staten. Volgens hen heeft de koersstijging van de dollar importkosten verhoogd en een inflatiestijging verder doen aanwakkeren, waardoor de economie er op veel plaatsen dreigt in te storten.
De dollar steeg dit jaar al met ruim 15 procent, nadat de Fed agressieve renteverhogingen begon toe te passen om prijsstijgingen in de VS tegen te gaan.
Biden wuift de beschuldigingen weg. “Het probleem is het gebrek aan economische groei en degelijk beleid in andere landen”, klinkt het.
Biden wijst naar Truss
Met de Fed op schema om de leenkosten dit jaar verder te verhogen, probeerde Biden de schuld van zich af te schuiven. Hij stak daarbij de fout op het Verenigd Koninkrijk, waar de belastingverlagingsplannen van premier Liz Truss voor onrust op de markten hadden gezorgd.
“Het is voorspelbaar. Ik bedoel, ik was niet de enige die dacht dat het een vergissing was”, zei Biden zaterdag in Portland. “Ik denk dat het idee om de belastingen op de superrijken te verlagen in een tijd waarin … hoe dan ook, ik ben het niet eens met dat beleid”, voegde hij eraan toe.
Truss’ beleid leidde tot een duik in de koers van het pond waarbij de Bank of England moest ingrijpen op de obligatiemarkt, wat de dollar verder opdreef. De controversiële belastingverlaging werd inmiddels teruggedraaid.
Wereldwijde invloed
De stijging van de koers van de dollar leidt al enige tijd tot het terugdringen van de wereldeconomie. Vooral in armere landen die afhankelijk van voedselimport zijn. De combinatie van een sterke dollar, hoge rentetarieven en exploderende grondstofprijzen maakt het moeilijker om te betalen voor goederen, die doorgaans in de dollar worden geprijsd.
Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, erkent de problemen, maar zegt dat het bestrijden van de inflatie momenteel “de hoogste prioriteit” is, en de “door de markt bepaalde wisselkoersen het beste regime zijn”.
Volgens Biden is de inflatie “wereldwijd” en niet de schuld van de Verenigde Staten. “Onze economie is strong as hell”, voegde hij eraan toe. Al staat dat laatste behoorlijk in contrast met een interview dat hij dinsdag aan CNN gaf. Daarin zei de Biden dat een Amerikaanse recessie mogelijk was, al zou dat “een zeer lichte” zijn.
(jvdh)