Biden ondertekent tijdelijk financieringsvoorstel om shutdown te vermijden

De Amerikaanse president Joe Biden is er op het laatste moment in geslaagd een wetsvoorstel door te drukken dat de huidige begroting verlengt. De president kon op die manier vermijden dat de staat zonder geld kwam te zitten.

Slechts enkele uren voor het verstrijken van de huidige begrotingswet, wat honderdduizenden werknemers van nationale parken, musea en tal van agentschappen werkloos had kunnen maken, maar ook de federale diensten had kunnen stilleggen, is de Senaat van de VS erin geslaagd een akkoord te sluiten en door het Huis van Afgevaardigden te laten goedkeuren.

De Senaat keurde het akkoord, dat grotendeels werd gesteund door de Democraten, goed met 65 stemmen voor en 35 tegen, terwijl het Huis het goedkeurde met 254 stemmen voor en 175 tegen.

De Amerikaanse president heeft een kortetermijnwet ondertekend waardoor de huidige financiering van de federale regering tot 3 december wordt verlengd. Het probleem wordt dus alleen maar uitgesteld tot later. Republikeinse en Democratische senatoren zullen opnieuw bijeen moeten komen om een nieuw wetsvoorstel te bespreken en tot een akkoord te komen. Dit zal geen gemakkelijke taak zijn.

“Dit komt tegemoet aan de kritieke en dringende behoeften van de natie”, zei Biden, die daarbij benadrukte dat “er nog zo veel te doen is”.

Moeilijke tijden voor de VS

Het bredere financiële plaatje van de VS is momenteel een controversiële kwestie. Naast de federale begroting staat ook de vraag of het Congres het Amerikaanse schuldplafond al dan niet moet verhogen, centraal in het debat. Als er niets wordt gedaan, kan het land in gebreke blijven, met ernstige gevolgen.

Ook de infrastructuurwet staat in het middelpunt van de onderhandelingen, hoewel Biden op dat punt net een nederlaag heeft geleden.

De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft een stemming uitgesteld over de door Joe Biden bepleite infrastructuurwet, die voorziet in 1 biljoen dollar voor de verbetering van wegen, bruggen, spoorwegen, water- en afvalwatersystemen.

De progressieven verzetten zich tegen een stemming over het wetsvoorstel zolang er geen akkoord is over het sociaal beleid. Dit voorstel moet de gezondheidszorg uitbreiden, kinderopvang betaalbaarder maken, federaal verlof invoeren en nieuwe belastingen voor de rijken om de strijd tegen de klimaatcrisis te financieren.

De komende weken zullen dus cruciaal en bijzonder moeilijk zijn voor de Amerikaanse politiek.

Lees ook:

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.