Biden of niet: Europa voert importheffingen in op Amerikaanse producten

De Europese Unie zal invoerheffingen opleggen aan de Verenigde Staten als vergelding voor de Amerikaanse sancties. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Het gaat om een nieuw hoofdstuk in het langlopende conflict tussen het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus over illegale staatssteun. Beide kampen beschuldigen elkaar van ongeoorloofde staatssteun voor de eigen luchtvaart.

De Verenigde Staten voorzien al langer importheffingen op Europese Airbus-toestellen en op andere Europese goederen. Vorige maand gaf de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de EU toestemming om de VS in omgekeerde richting te treffen met sancties ter compensatie van schade door illegale Amerikaanse staatssteun aan vliegtuigbouwer Boeing.

De verkiezing van Joe Biden tot volgende Amerikaanse president lijkt het besluit van de Europese Commissie niet te hebben beïnvloed. Tijdens het weekend drongen verscheidene industrieverenigingen in Frankrijk en Duitsland nochtans aan op een staakt-het-vuren, om zo een dooi in de transatlantische handelsrelaties mogelijk te maken wanneer Biden in januari aan de macht komt.

Maar de Europese Commissie heeft besloten toch de forcing te voeren. De tegenmaatregelen waren al eens uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen, is een van de argumenten. De Commissie zou tot actie overgegaan zijn omdat er de voorbije weken geen signalen kwamen van Amerikaanse zijde om tot een vergelijk te komen.

Ketchup

‘We hebben een beslissing van de WTO die ons in het Boeing-dossier toelaat om taksen op te leggen en dat gaan we ook doen’, zo zei Europees Commissaris voor Economie Valdis Dombrovskis maandagochtend. De importheffingen worden normaal gezien maandagavond officieel gepubliceerd en gaan dinsdag in.

Dombrovskis laat wel een opening en voegde eraan toe dat de EU bereid blijft om ’tot een onderhandelde oplossing’ te komen.

In de beslissing van de Wereldhandelsorganisatie is sprake van strafmaatregelen voor een bedrag van 4 miljard euro. Het zou daarbij niet enkel gaan op heffingen op Boeing-toestellen, maar – volgens een lijst die het Franse persbureau AFP kon inkijken – ook om voedingsproducten zoals ketchup:

  • vliegtuigonderdelen
  • tractoren
  • tabak
  • ketchup
  • zalm
  • ingevroren appelsiensap
  • zoete aardappelen
  • pinda’s

Uiteenlopende meningen

Binnen de Europese Unie lopen de meningen over de importheffingen uiteen. Duitsland vindt dat de maatregelen veel te streng zijn. ‘Tijdens de vergadering met de Europese handelsministers maandag zal Duitsland vragen om de handelsrelatie met de VS nieuw leven in te blazen in plaats van het 16 jaar oude handelsconflict te laten escaleren’, zei een ingewijde aan het internationale televisienetwerk Aljazeera.

Maar na die bewuste vergadering verklaarde de Duitse minister van Economie Peter Altmaier achter de beslissing van de Europese Commissie te staan. Hij liet eerder weten dat hij een voorstander is van een grote en brede deal over industriële tarieven. ‘Zo’n aanbod ligt nu op tafel. Het is alleen maar eerlijk als we de Amerikaanse regering de kans geven zich voor te bereiden op dat aanbod zodra ze aantreedt.’

De Franse minister van Economie liet dan weer weten dat de Europese landen hun waakzaamheid niet mogen laten verslappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20