Biden kiest Kamala Harris als ‘running mate’

Senator Kamala Harris (55) wordt de running mate van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Dat heeft Biden zelf bekendgemaakt.

Harris was een tijd zelf kandidaat voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij, maar op 3 december 2019 stapte ze uit de race. Tijdens de debatten kwam het tot een felle aanvaring tussen Biden en Harris, toen deze laatste Biden verweet akkoorden te hebben gesloten met politici die segregatie van blank en zwart nastreefden.

Ze krijgt nu door Biden het vicepresidentschap aangeboden, indien de Democraat het op 3 november haalt van president Trump uiteraard.

Wie is Kamala Harris?

Kamala Harris is de dochter van immigranten uit Jamaica en India. In 2003 werd ze verkozen tot openbaar aanklager van de stad San Francisco. In 2011 werd ze procureur-generaal van de staat Californië. Ze raakte opnieuw verkozen in 2014 en bleef aan tot januari 2017. Harris was zowel de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse, als eerste Aziatisch-Amerikaanse procureur-generaal van Californië.

Joe Biden en Kamala Harris. – Isopix

In 2014 kwam ze even in beeld als kandidaat om minister van Justitie te worden in de tweede regering Obama, maar uiteindelijk moest ze de duimen leggen voor Loretta Lynch.

In november 2016 werd ze dan verkozen tot senator van de staat Californië, een functie die ze sinds januari 2017 vervult. Harris is de enige zwarte vrouw in de Amerikaanse Senaat. Ze staat bekend om haar pro-immigratie en anti-Trump standpunten.

Harris is sinds 2014 gehuwd met Hollywood-advocaat Doug Emhoff. Die heeft twee kinderen uit een vorig huwelijk. Kamala Harris zelf heeft geen kinderen.

Hoewel mensen niet voor een vicepresident stemmen, kan het belang van Bidens keuze moeilijk worden overschat: Biden wil ‘een overgangskandidaat’ zijn, die maximum één ambtstermijn volmaakt en de weg vrijmaakt voor een nieuwe generatie Democratische leiders. 

Met 77 jaar zou de voormalige senator uit Delaware de oudste president ooit zijn. Mocht hij komen te overlijden of aftreden, dan zou zijn vicepresident het land tot de volgende verkiezingen leiden. In dat geval zou Kamala Harris de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Ze is de derde vrouwelijke kandidate ooit voor het vicepresidentschap. Zowel Geraldine Ferraro (1984) als Sarah Palin (2008) maakten deel uit van de verliezende combinatie.

Wat zijn de voordelen van Bidens keuze?

De Californische senator was zelf kandidaat, wat betekent dat ze ervaring heeft op het nationale podium. Ze is zwart, wat in tijden van ‘Black Lives Matter’ sowieso een plus is. Harris heeft ook een persoonlijke band met de familie Biden. Ze was bevriend met Beau Biden, de in 2016 aan kanker overleden zoon van Joe Biden. Harris is ook een gerenommeerd fondsenwerver.

Ze heeft een scherpe tong. Als voormalig openbaar-aanklager heeft ze de reputatie scherp uit de hoek te komen en duidelijk een argument te kunnen stellen. Ze legde recent nog minister van Justitie William Barr op de rooster. Maar ook de manier waarop ze – toen nog toekomstig rechter aan het Hooggerechtshof – Brett Kavanaugh tijdens een hoorzitting ondervroeg, deed vele Republikeinse wenkbrauwen fronsen (zie video onder). In een debat, dat op 7 oktober met Trumps vicepresident Mike Pence staat geprogrammeerd, zal ze naar verwachting niet makkelijk in moeilijkheden komen.

Wat zijn de nadelen van Bidens keuze?

Harris staat niet noodzakelijk aan de progressieve linkerzijde van de DNC, waar mensen als Elizabeth Warren en Bernie Sanders grote groepen kiezers konden verleiden. Harris geeft Biden zeker ook geen regionaal voordeel. De staat Californië is sowieso een democratisch bastion.

Het grootste nadeel van Harris is haar verleden als openbaar-aanklager in Californië en in San Francisco. Onder haar bewind zouden volgens critici te veel zwarte Amerikanen achter de tralies zijn beland. Haar omstreden verleden van tough on crime kan haar dus parten spelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20