Biden cancelt door Trump goedgekeurde olieboringen in Alaska

De Amerikaanse regering-Biden heeft maandag een controversiële maatregel uit het Trump-tijdperk ongedaan gemaakt. Door Trumps besluit zouden nieuwe gebieden in het noorden van Alaska voor olie- en gasboringen worden opengesteld. Daar komt nu dus niks van in huis.

Het Bureau of Land Management, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft de beschermingsmaatregelen van het National Petroleum Reserve in Alaska, die stammen uit het tijdperk van Trumps voorganger Barack Obama, opnieuw in werking gesteld. Dat melden persbureau Reuters en zakenmedium CNBC.

De regering-Obama had oorspronkelijk meer dan de helft van het gebied gereserveerd voor de inheemse bevolking en de natuur. Het plan van de regering van voormalig president Donald Trump wou echter het boren naar olie op meer dan 80 procent van het reservaat toestaan.

Zo zou hij ook boorvergunningen hebben afgeleverd voor het gebied van Teshekpuk Lake, het grootste meer van de North Slope. Dat gebied wordt gewaardeerd omwille van de wilde fauna. Overigens werd dat terrein beschermd door maatregelen die nog dateren van de Reagan-administratie.

600 miljoen vaten olie

Oliebedrijven zijn momenteel vooral actief in de noordoostelijke hoek van het reservaat; het gebied dat het dichtst bij bestaande pijpleidingen en oude olievelden in het oosten ligt. Ze zoeken echter uitbreiding naar het westen.

ConocoPhillips is de meest actieve onderneming in het reservaat. Het bedrijf heeft onder meer belangen in het voorgestelde miljardenproject Willow. Dat zou ongeveer 600 miljoen vaten olie kunnen opleveren en een piekproductie hebben van meer dan 160.000 vaten per dag, aldus het concern.

“Vladimir Poetin is aan het lachen”

Senator Dan Sullivan, een Republikein uit Alaska en voorstander van vergaande boringen op openbare gronden, bekritiseerde het besluit. Hij vond het vloeken in de kerk van de energiezekerheid – zeker op een moment dat Rusland Oekraïne is binnengevallen.

“Oekraïense grootmoeders staan dapper op tegen tanks, maar president Biden kan het niet eens opbrengen om op te staan tegen woke-links en de Amerikaanse energieproductie te ontketenen”, zei Sullivan op Twitter. “Dit is zelfmoord voor de nationale veiligheid; Vladimir Poetin is aan het lachen.”

Er werd echter niet verwacht dat het Trump-besluit de productie stante-pede had opgedreven – als dat überhaupt al was gebeurd, schrijft Reuters.

Hernieuwbare bronnen “het antwoord”

Milieuactivisten juichten de beslissing toe, maar riepen op tot meer bescherming.

“Het antwoord voor energiezekerheid ligt niet onder de ontdooiende Arctische permafrost, maar in het versnellen van de verschuiving naar schone, hernieuwbare bronnen van energieopwekking”, liet Kristin Miller, van de Alaska Wilderness League, optekenen.

Hoewel Biden een verschuiving naar schonere energiebronnen ondersteunt, is hij er niet in geslaagd de ontwikkeling van fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten te beteugelen. Integendeel, hij blijkt Trump zelfs te zijn voorbijgestreefd in het afleveren van boorvergunningen op openbare gronden.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20