Toch niet zo’n groene grijsaard, die Biden? Zijn regering leverde al meer vergunningen af om te boren naar gas en olie dan Trump

Milieuactivisten hoopten dat president Biden een einde zou maken aan de fossiele brandstofbonanza in de VS. Maar een jaar na al die groenen beloftes blijkt Joe Biden Donald Trump te zijn voorbijgestreefd in het afleveren van boorvergunningen op openbare gronden. Hoewel Biden een verschuiving naar schonere energiebronnen ondersteunt, is hij er niet in geslaagd de ontwikkeling van fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten te beteugelen.

Na vorig jaar een record te hebben gevestigd door de grootste offshore-leaseverkoop om te boren in de Golf van Mexico, is het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nu van plan om tegen eind maart olie- en gasboorrechten te veilen op meer dan 200.000 hectare in de westelijke staten, gevolgd door 1 miljoen hectare in de Cook Inlet, voor de kust van Alaska. De regering Biden heeft ook nog steeds geen plan gepresenteerd om de enorme klimaatimpact van mijnbouw in het steenkoolrijke Powder River Basin in Wyoming aan te pakken.

Deze maand gaf het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken aan dat het het besluit van de Trump-regering om de olie- en gasproductie uit te breiden op het grootste deel van het 90.000 km2 grote National Petroleum Reserve in Alaska zou terugdraaien – voor de helft dan toch. Boren naar fossiele brandstof in de helft van het enorme reservaat zou blijven toegestaan.

Beloftes versus praktijk

Amper vier dagen na die beslissing weigerden advocaten van de federale regering om het kolenmoratorium van de regering-Obama van 2016 te verdedigen, dat Trump twee maanden na zijn aantreden had opgeheven. In plaats daarvan voerden ze aan dat de rechtszaak van milieuactivisten om het te herstellen om technische redenen moet worden afgewezen.

Of, wat er momenteel in de VS gebeurt komt hier op neer: de president belooft drastische inperking van de Amerikaanse uitstoot, vooral door reconversie naar duurzame energie, maar tegelijkertijd doet hij niets om om de rush naar olie en gas te stoppen; integendeel.

Klimaatactivisten vragen zich steeds luider af hoe het Witte Huis meer winning van fossiele brandstoffen op openbare gronden kan toestaan, gezien de verregaande toezeggingen om de Amerikaanse uitstoot te verminderen. Ze hadden verwacht dat Biden-functionarissen een manier zouden vinden om het boren te vertragen, hetzij door middel van rechtszaken of door het heropenen van het milieubeoordelingsproces voor voorgestelde leaseverkopen – door ze uit te stellen en mogelijk zelfs volledig te annuleren.

3.500 boorvergunningen

In plaats daarvan keurde de regering in het eerste jaar meer dan 3.500 boorvergunningen voor olie en gas goed, bijna 900 meer dan de regering-Trump in haar eerste jaar. Afgelopen herfst hebben Biden-functionarissen 80 miljoen hectare in de Golf van Mexico geveild in de grootste offshore olie- en gasleaseverkoop in de Amerikaanse geschiedenis. Uiteindelijk werd “maar” 1,7 miljoen hectare verkocht, wat bijna 192 miljoen dollar opleverde en gerangschikt staat als de meest winstgevende offshore-veiling sinds maart 2019.

Een federale rechter heeft donderdag de hele verkoop ongeldig verklaard, wat een overwinning opleverde voor milieuactivisten. Rechter Rudolph Contreras, van de U.S. District Court for the District of Columbia, oordeelde dat de regering de verkoop had gerechtvaardigd op basis van een gebrekkige analyse, die ervan uitging dat de gevolgen voor het klimaat groter zouden zijn als het areaal onverkocht zou blijven.

Kleine gestes

De regering van Biden heeft wel degelijk enkele stappen ondernomen om de klimaatimpact van boren en mijnbouw op openbare gronden aan te pakken. Op zijn eerste dag in functie trok Biden een grensoverschrijdende vergunning in voor de Keystone XL-pijpleiding, die zware ruwe olie van de Canadese oliezanden naar Amerikaanse raffinaderijen zou hebben vervoerd. Hij verbood ook nieuwe olie- en gasleasing binnen een straal van 10 mijl van Chaco Canyon, een heilige site voor indianen in het noordwesten van New Mexico. En terwijl ze zich voorbereidt om tegen eind maart olie- en gasleasecontracten in Wyoming, Colorado, New Mexico en verschillende andere staten te veilen, heeft de regering de omvang van deze verkopen met duizenden hectaren verminderd om de leefomgeving van dieren te beschermen.

Maar die kleine gestes zijn niet genoeg om natuurbeschermers en klimaatactivisten te paaien. De aanpak van de regering ten aanzien van federale steenkoolleasing is misschien nog het strafste voorbeeld. Toen Biden een week na zijn aantreden tijdelijk de nieuwe olie- en gaslease op federaal land en water stopzette, dachten milieuactivisten dat hij ook het moratorium van president Barack Obama op steenkolenwinning zou herstellen. Die aankondiging is er nooit gekomen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20