Bevroren Russisch geld bij Euroclear niet zonder risico’s voor België

Bevroren Russisch geld bij Euroclear niet zonder risico’s voor België
Russisch geld bevroren bij Euroclear niet zonder risico’s voor België – Contributor/Getty Images

Alle miljarden die bij Euroclear – een grote financiële dienstverlener – geparkeerd staan, kunnen een gevaar vormen voor het bedrijf én de financiële stabiliteit. Daarvoor waarschuwt Tim Hermans, directeur van de Nationale Bank van België (NBB), in de Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel de federale als de Europese regering lieten al hun oog vallen op de bevroren Russische gelden bij Euroclear. Door de sancties blokkeerde de effectenreus de tegoeden van Russische klanten en de daaruit voortvloeiende opbrengsten. Hermans stelt dat dit niet enkel goed nieuws is.

In het nieuws: Bij Euroclear staat nu zo’n 200 miljard euro aan Russisch geld. Het bedrijf kon in totaal al voor 734 miljoen euro aan rentes, couponbetalingen en dividenden innen.

  • Als het aan Europa of België ligt, zal dat geld gebruikt worden om de schade in Oekraïne ten gevolge van de Russische invasie te herstellen. 
  • Hermans zegt aan de Tijd dat zoiets nog nooit gebeurd is. “Er zijn dan ook juridische garanties nodig voor zoiets mogelijk kan worden gemaakt.” Maar naast het juridische aspect, kunnen er ook andere nefaste bijwerkingen optreden.
    • Hermans legt uit dat heel wat van het geld dat bij Euroclear geparkeerd staat, niet afkomstig is van Europese klanten. “Er zijn ook effecten die afkomstig zijn van landen die de Russische zaak meer genegen zijn. Als de G7-landen of anderen beslissen die Russische winsten af te romen, kan dat die landen er mogelijk toe aanzetten hun tegoeden weg te halen bij Euroclear.”
    • Daarbij wijst de directeur erop dat dit nooit om kleine bedragen gaat, maar al snel over twee- tot drieduizend miljard gaat. Als dat gebeurt, kan dat de positie van de euro beïnvloeden.

Tegensancties

  • Daarnaast, zegt Hermans, heeft Moskou zelf tegensancties aangekondigd. Daar gebeurt zo’n beetje hetzelfde. Russische partners van Euroclear blokkeren daar tegoeden van westerse klanten. “Via rechtszaken konden Russische partijen ook bepaalde activa opeisen die bij een aantal van Euroclears partners zaten. Voor Euroclear dreigt het steeds moeilijker te worden om alles boekhoudkundig verwerkt te krijgen.”
  • Bovendien is Euroclear genoodzaakt om steeds grotere financiële buffers aan te houden. Naarmate die berg met Russisch geld groeit, moeten de buffers meegroeien.

Belgische begroting

  • Dankzij de vennootschapsbelasting die Euroclear als Belgisch bedrijf moet betalen, rekende de Staat hierop om de lekke begroting wat te stutten. Staatssecretaris van Begroting, Alexia Bertrand (Open Vld), liet al 625 miljoen euro afkomstig van Euroclear in de begroting inschrijven. “Voor de heropbouw van Oekraïne”, was toen de verdediging.
  • Alleen wil Europa deze gelden rechtstreeks naar Oekraïne sturen. Het resultaat voor de Oekraïners blijft hetzelfde, voor de Belgische begroting zou dat een serieuze tegenvaller zijn.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.