Betekent Covid-19 het einde van de koffieautomaat op kantoor?

Uitbaters van koffieautomaten hebben hun omzet de voorbije maanden met meer dan 80 procent zien verdampen. De heropening van de meeste kantoorgebouwen in de komende weken zal nochtans geen einde maken aan hun lijdensweg. De meeste bedrijven willen tegen elke prijs verhinderen dat een koffieautomaat een broeihaard van bacteriën wordt.

Werkgevers nemen alvast hun voorzorgen. Alles wat door mensen met de vingers moet worden aangeraakt wordt nu ‘een mogelijke verdachte’. Op de Franse zakenzender BFM Business legt de voorzitter van de vereniging van distributeurs van koffie- en frisdankautomaten uit dat in vele bedrijven die automaten nu zijn uitgeschakeld en met een zwart plastic zijn omhuld.

Tweemaal per dag ontsmetten

Andere werkgevers gaan extra aandacht besteden aan de reiniging van alle voorwerpen die vaak worden aangeraakt, zoals handgrepen, klinken, kranen, bedieningsknoppen en toestellen. Bedieningspanelen en knoppen van toestellen die vaak worden aangeraakt, zoals printers en  drankenautomaten, worden tot tweemaal per dag volledig  gedesinfecteerd. 

Desondanks blijft het risico bestaan dat ‘social distancing’ rondom zo’n automaat al snel onvoldoende wordt gerespecteerd. Met de menselijke aanraking als belangrijkste hoofdbreken. De onmogelijkheid om optimale hygiëne te garanderen zou vele werkgevers kunnen doen besluiten om de koffieautomaat uiteindelijk op te geven. Omdat ze als de dood zijn voor rechtszaken.

Picanol

In sommige bedrijven is het al zover. De Vlaamse weefmachinebouwer Picanol ging al 23 maart terug open. Dat ging gepaard met een reeks nieuwe veiligheidsmaatregelen. Tot nader order sneuvelden daarbij ook  de brood- en de koffieautomaat.

Uitbaters van koffie- en frisdrankautomaten wachten niet af en rusten hun automaten uit met duidelijke, voor iedereen zichtbare instructies. Handen wassen voor en na gebruik van de automaat. Zo mag niemand in de nabijheid komen van wie zich aan het bedienen is en wordt het gebruik masker aangeraden en het gebruik van kartonnen wegwerpbekers verplicht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20