Beste spaarrekeningen voor kinderen

Als ouder wil niets liever dan dat je kind verantwoord om leert gaan met geld. Sparen kan hieraan een belangrijke en vanzelfsprekende bijdrage leveren. Sparen voor, en met, kinderen kan echter op diverse manieren. Zo kun je voor je kind:

  • op je eigen spaarrekening geld storten,
  • op je eigen spaardeposito geld sparen,
  • een speciale spaarrekening voor kinderen openen.

Spaartip! Vergelijk hier alvast de beste spaarrekeningen volgens Rekening.be

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Een heleboel banken in ons land bieden dan ook speciale kinderspaarrekeningen aan. In een heleboel gevallen zijn deze spaarrekeningen voor kinderen gekoppeld aan een wat hogere spaarrente dan de meeste reguliere spaarrekeningen en bovendien gelden er leuke voorwaarden voor de nog jonge spaarder. Toch dien je je niet direct blind te staren op de formule kinderspaarrekeningen als je geld voor je kind opzij wilt zetten.

Vergelijken van spaarformules

Sparen voor een kind door middel van een specifiek op kinderen afgestemde spaarrekening is weliswaar leuk en levert in een heleboel gevallen ook wel wat extra op, bijvoorbeeld een bonusrente op de verjaardagdag van het kind of een welkomstpresentje. Het blijft echter wel belangrijk om voor het openen van een dergelijke spaarrekening voor je kind je persoonlijke wensen, voorkeuren en verwachtingen van een dergelijke formule op een rijtje te zetten.

Er zijn bijvoorbeeld spaarrekeningen voor kinderen waarbij het geld vaststaat tot het moment dat zij achttien jaar oud worden. Het voordeel van een dergelijke spaarrekening is dat niemand, dus noch het kind noch één van de ouders, het geld tussentijds op kan nemen.

Tip: open een gratis zichtrekening!

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: open een gratis zichtrekening!Simulatie maken
Vergelijk alle zichtrekeningen van KBC!Simulatie maken

Sparen voor kleinkinderen

Op het ogenblik dat je een (spaar)rekening wilt openen voor een kleinkind, dan heb je altijd de toestemming van de ouders van het kind in kwestie nodig. Het geld dat op naam van het kind komt te staan, valt immers tot de achttiende verjaardag belastingtechnisch gezien onder het vermogen van de ouders. Dit kun je uiteraard voorkomen door op je eigen naam voor je kleinkind te sparen, maar dan zal het gespaarde geld wel tot je eigen vermogen worden gerekend door de belastingdienst.

Als grootouder, maar ook als ouder, is het dan ook altijd goed om de voorwaarden van verschillende spaarproducten te vergelijken voordat je deze opent. Hierbij dien je eveneens na te denken over de mogelijke fiscale gevolgen die een dergelijke spaarformule met zich kan meebrengen, zowel nu als in de toekomst.

Rente kinderspaarrekening vergelijken

Op basis van de hoogte van de rente en de bijkomende voorwaarden is het vaak niet moeilijk om verschillende spaarrekeningen voor kinderen te vergelijken. Je kunt dan meteen zien welke spaarrekening de beste past bij een specifieke situatie. Een alternatief voor een spaarrekening voor kinderen is uiteraard een reguliere spaarrekening. Een reguliere spaarrekening zal dan meestal op je eigen naam staan waardoor het geld dat je aan je kind geeft, kan worden gezien als een schenking. In bepaalde gevallen zul je dan ook rekening moeten houden met de zogenaamde schenkbelasting die je hierover moet betalen.

Dit geldt ook als je deposito’s gebruik om voor je kind te sparen. Ook dan zul je later te maken kunnen krijgen met schenkbelasting die afgedragen dient te worden. Het sparen door middel van deposito’s levert over het algemeen wel aanzienlijk meer rente op dan een reguliere- of kinderspaarrekening. Je kunt op deze manier dus het meeste halen uit het geld dat je opzij wilt leggen voor de toekomst van je kind. Tussentijds geld opnemen van een deposito is overigens niet mogelijk. De looptijd kan echter wel per deposito versschillen en wordt door jezelf bepaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20