Meer en meer banken zien zich genoodzaakt om de spaarrente te verlagen naar het absolute minimum van 0,11 procent. Sommige spelers slagen er nog in om een veelvoud van die spaarrente aan te bieden. Vraag is of ze dat nog lang kunnen volhouden.
Wie vandaag een hoogrentende spaarboekje zoekt, zal die niet vinden bij de traditionele banken. Nagenoeg alle spaarboekjes bij die banken brengen niet meer op dan 0,11 procent, het absolute minimum in ons land. Neen, wie hogere spaaropbrengsten nastreeft, moet aankloppen bij de internetbanken.
Verlaging spaarrente
Al krijgen ook zij het moeilijker om de hogere spaarrentes te handhaven. Zo heeft MeDirect woensdag aan zijn klanten laten weten dat het vanaf 1 februari de rente op de spaarrekening Fidelity Sparen verlaagt van 0,3 naar 0,2 procent. ‘In het kader van een gezond en evenwichtig rentebeleid dienen we de rente op onze spaarrekening Fidelity Sparen naar beneden bij te stellen’, aldus MeDirect.
Fidelity Sparen is weliswaar niet de spaarrekening met de hoogste rente bij de internetbank. Zo heeft de bank ook nog een spaarformule waarbij u maandelijks 5.000 euro opzij kunt zetten. In ruil voor die maandelijkse spaarinspanning krijgt u een rente van 0,7 procent. Dat is de op één na hoogste spaarrente op de Belgische spaarmarkt.
De spaarrekening Extended van de neobank Aion biedt een rente van 1 procent. Al is dat spaarboekje enkel beschikbaar voor spaarders die een abonnement van 19 euro per maand onderschrijven. Wie zo’n abonnement heeft, krijgt wel toegang tot een resem dienstverleningen.
Een bank is er zelfs in geslaagd om in het najaar van 2020 de rente op de spaarboekjes te verhogen. Santander Consumer Bank heeft op 1 november de rente op de twee spaarboekjes die het aanbiedt op de Belgische markt verhoogd.
Hoe doen ze dat?
Internetbanken slagen erin om uit te pakken met hogere spaarrentes omdat zij ontsnappen aan bepaalde kosten die traditionele banken moeten betalen. Zo beschikt een internetbank niet over een gigantisch kantoornetwerk dat moet onderhouden worden. Voorts is ook het personeelsbestand van de die banken veel kleiner.
Daarenboven zijn het merendeel van de internetbanken minder afhankelijk van het traditionele verdienmodel, het omzetten van spaargeld in leningen. Een bank zoals MeDirect is in de eerste plaats een fondsenbank en put daar dus veel inkomsten uit. De hoge spaarrentes hebben bij het merendeel van de onlinespelers dan ook als doel om nieuwe klanten aan te trekken.
Toch zien we dat wie een hoogrentende spaarboekje zoekt, almaar vaker rekening moet houden met de kleine lettertjes. Het merendeel van de spaarboekjes met een hoge spaarrente gaat gepaard met limieten of voorwaarden.
Spaarboekjes en voorwaarden
Als we kijken naar de vijf beste spaarboekjes op de Belgische markt, zien we dat er bij slechts één spaarboekje geen voorwaarden of limieten van toepassing zijn: de niet-gereglementeerde spaarrekening Saver Account van Izola Bank. Dat spaarboekje brengt netto 0,42 procent. Omdat dat een niet-gereglementeerde spaarrekening is, ontvangt u een brutorendement van 0,6 procent. U moet dus zelf de roerende voorheffing (30 procent) betalen.
Vraag is of de internetbanken die hogere spaarrentes kunnen aanhouden. Het is onduidelijk hoe lang we nog in deze lagerentesituatie zullen vertoeven. De ECB doet er immers alles om de inflatie in de eurozone aan te zwengelen, momenteel zonder succes. Ze doet dat onder meer door maandelijks obligaties op te kopen en de belangrijkste rente op 0 procent te houden. De coronacrisis heeft de opdracht van de ECB er bovendien niet eenvoudiger op gemaakt. Het ziet er dus naar uit dat het beleid van de ECB nog een tijdje zal wegen op de inkomsten van de banken.
Lees ook: