Best betaalde sporter komt dit keer uit een onverwachte hoek

De wereldwijde sportsector werd, net zoals een groot deel van de rest van de wereld, het voorbije jaar door de coronacrisis in sterke mate in zijn activiteiten beperkt. Toch bleken vier sporters het voorbije jaar minstens 100 miljoen dollar inkomsten te hebben vergaard. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Forbes.

De top tien kwam over het voorbije jaar aan een gezamenlijk inkomen van meer dan 1 miljard dollar. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat die grens kon worden overschreden. Ook vier jaar geleden verzamelden de tien best betaalde sporters ter wereld gezamenlijk meer dan 1 miljard dollar.

Miljardenverlies

‘De sportwereld heeft een moeilijk jaar achter de rug’, erkent Forbes. ‘Veel atleten werden op non-actief gezet of moesten een gedeelte van hun loon inleveren. Vaak moest zonder publiek worden gespeeld. Vele atleten werden gedwongen om in bubbels te leven in een poging om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.’

‘De coronapandemie heeft de professionele sporten een verlies van miljarden dollars gekost. Toch konden een aantal vertegenwoordigers van de absolute sportelite financieel op één van de beste jaren uit hun carrière terugkijken.’

De tien best betaalde atleten ter wereld verzamelden de voorbije twaalf maanden een gezamenlijk inkomen van 1,05 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan de periode voordien. Die inkomsten blijven amper onder het recordniveau van 1,06 miljard dollar dat vier jaar geleden werd gevestigd toen bokser Floyd Mayweather 286 miljoen dollar opstreek. Dat bedrag kwam nagenoeg volledig uit de inkomsten uit de kamp die Mayweather tegen kooivechter Conor McGregor had geleverd.

Het fenomeen McGregor

Diezelfde McGregor (32) bleek de voorbije twaalf maanden tot de best betaalde sporter van de wereld te zijn uitgegroeid. Hij is erin geslaagd om zijn populariteit als sportman te gebruiken als basis voor een reeks lucratieve zakelijke projecten.

McGregor boekte de voorbije twaalf maanden in totaal 180 miljoen dollar inkomsten. Het merendeel daarvan – 150 miljoen dollar – verzamelde hij door de verkoop van zijn meerderheidsbelang in het whiskymerk Proper No. 12.

Het was de eerste keer dat McGregor in de ranglijst met best betaalde sportfiguren de eerste plaats kon opeisen. Het is pas de tweede keer dat McGregor zich in de top tien kan nestelen. Drie jaar geleden – na zijn kamp tegen Mayweather – eindigde hij met 99 miljoen dollar op de vierde plaats.

Extrasportief

McGregor verdiende het voorbije jaar 158 miljoen dollar met extrasportieve activiteiten. Daarmee werd hij pas de derde atleet, na Roger Federer en Tiger Woods, die nog tijdens zijn actieve carrière in één jaar tijd meer dan 70 miljoen dollar extrasportieve inkomsten kon genereren.

Drie andere sportsterren realiseerden de voorbije twaalf maanden een inkomen van meer dan 100 miljoen dollar. Het voetbal eiste daarbij de tweede en derde plaats op. Lionel Messi eindigde met 130 miljoen dollar op een tweede plaats. Dat is een record in de voetbalindustrie.

Hij werd gevolgd door Cristiano Ronaldo, die 120 miljoen dollar opstreek. Op de vierde plaats is Dak Prescott, een quarterback uit het American football, terug te vinden met een inkomen van 107,5 miljoen dollar.

Basketspeler LeBron James eindigt met 96,5 miljoen dollar op een vijfde plaats. De top tien bestaat uit Neymar da Silva Santos (95 miljoen dollar), Roger Federer (90 miljoen dollar), Lewis Hamilton (82 miljoen dollar), Tom Brady (76 miljoen dollar) en Kevin Durant (75 miljoen dollar).

Het was ook voor de eerste keer in de geschiedenis dat een inkomen van 75 miljoen dollar nodig was om een plaats in de top tien te bemachtigen. Het vorige record werd met een bedrag van 65,4 miljoen dollar twee jaar geleden gevestigd.

Forbes berekende verder nog dat de top tien het voorbije jaar in totaal met extrasportieve activiteiten 512 miljoen dollar verdiende. Het vorige record dateerde van het jaar voordien, toen een bedrag van 407,5 miljoen dollar was gemeld.

Anderzijds moest worden vastgesteld dat vele sporters het voorbije jaar met een looninlevering dienden in te stemmen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20