Grote klimaatvervuilers beschuldigd van greenwashing met sportsponsoring

Een nieuw rapport onthult meer dan 250 deals tussen broeikasgasuitstotende industrieën en toonaangevende sportteams in een poging om hun rol in de klimaatcrisis te verdoezelen. Greenwashing met sportsponsoring dus.

Het rapport dat ‘Sweat not oil’ heet, identificeert reclame- en sponsorcontracten met grote vervuilers in 13 verschillende sporten, waaronder voetbal en wielrennen, maar ook cricket en tennis. Voetbal blijkt de meeste deals te hebben en ontving 57 sponsoring van vervuilende industrieën, variërend van olie- en gasbedrijven tot luchtvaartmaatschappijen.

Volgens het rapport hebben die vervuilende bedrijven tabaksondernemingen vervangen als grote sportsponsors en ‘zouden ze verboden moeten worden om dezelfde reden als tabakssponsoring: voor de gezondheid van mensen, sport en de planeet’.

De auto-industrie telt als de meest actieve koolstofuitstotende sector die sportsponsoring nastreeft. Luchtvaartmaatschappijen komen op de tweede plaats, gevolgd door olie- en gasbedrijven zoals Gazprom en Ineos, wiens deals eerder werden bekritiseerd door klimaatcampagnes. Uit het rapport blijkt dat autofabrikant Toyota de grootste sponsor is met 31 deals, gevolgd door luchtvaartmaatschappij Emirates met 29 partnerschappen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20